mara3

sursa foto:  Facebook

EXCLUSIV! Detalii neștiute despre Mara Mareș, cel mai tânăr deputat liberal – ce le promite tinerilor liberali

După ce ieri, bugetul.ro vi l-a prezentat pe Glad Varga, deputatul de Arad în vârsta de 30 de ani, care vrea să devină noul președinte al TNL, astăzi a venit rândul Marei Mareș. Mai tânăra cu 5 ani decât adversarul ei, aceasta este convinsă că va fi viitorul președinte al TNL și că va câștiga alegerile de pe 22 octombrie. Dacă idolul lui Glad este Brătianu, Mara spune că idolul ei este Ludovic Orban, care pare că o și susține în această bătăline internă.

Vezi și EXCLUSIV! Viitorul PNL – cine i-ar putea locul lui Ludovic Orban

Iată cum se descrie Mara Mareș și ce crede că ar trebui să știm despre ea.

Am 25 de ani si m-am născut în Făgăraş, unde am locuit până la 16 ani, iar în 2008 am avut şansa de a pleca la studii în Marea Britanie. Am studiat timp de doi ani la Colegiul St. Clare’s din Oxford, am absolvit Bacalaureatul internaţional, apoi au urmat patru ani la King’s College London, unde am studiat Studii Europene şi Internaţionale, un an din care l-am petrecut la Madrid cu program Erasmus, unde am studiat ştiinţe politice în limba spaniolă.

Masteratul l-am urmat la University College of London, Politici Publice Europene. Am revenit în România cu gândul de a face ceva pentru ţara mea. Am intrat în competiția internă a PNL pentru un loc pe lista de candidați și am avut onoarea ca PNL Brașov să aibă încrederea de a mă desemna prima pe lista pentru Camera Deputaților. În prezent, sunt membru în comisia de învățământ și secretar al comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților„.

Și acum să trecem la un interviu fulger:

  1. Cine este Mara Mareș în 3 cuvinte?

Viitorul președinte TNL.

  1. La ce vârstă ai intrat în politică și care a fost traseul tău până la acest moment?

Sunt membru PNL din 2014. Am activat la PNL Braşov, organizaţia de tineret şi PNL Diaspora, organizaţia din Londra. Pentru că mi-am dorit să mă implic mult mai activ în promovarea valorilor liberale după ce colegii de la Organizația de Tineret de la Brașov mi-au sugerat că ar trebui să candidez pentru un loc de parlamentar, anul trecut, am intrat în competiția internă a PNL pentru un loc pe listele de candidați, iar colegii din PNL Brașov au avut curajul și încrederea ca în urma proiectului pe care l-am prezentat să mă desemneze prima pe lista pentru Camera Deputaților. În prezent, pe lângă activitatea din Parlament, mă implic în proiectele Tineretului Național Liberal.

  1. Așadar, ai intrat relativ recent în politică. Adversarii tăi au ceva mai multă experiență? Care sunt „armele” cu care crezi că îi poți învinge? După experiența Gorghiu, care pare a fi un pariu ratat, cum îi vei convinge că tu vei conduce TNL spre succes?

Mi se pare că este cam exagerat să vorbim despre o lipsă de experiență în ceea ce mă privește. Este adevărat că sunt în PNL de 3 ani, însă este la fel de adevărat că am muncit mult și că am învățat foarte multe de la seniorii din partid. Am plecat la studii de la 16 ani, cu gândul de a învăța de la cei mai buni în domeniul științelor politice și de a mă întoarce pentru a contribui la schimbarea și modernizarea societății românești. Cât despre principala „armă” cu care voi câștiga, acesta este chiar ideologia liberală, o ideologie care se identifică cu imaginea mea despre cum ar trebui să funcționeze o societate.

În prezent, am susținerea a 25 de filiale din țară, și, pe zi ce trece, tot mai mulți colegi îmi spun că achiesează la ideile mele și că vor să lucrăm împreună, vor să construim împreună un nou mod de a face politică. Aș mai vrea să vă spun că mi-am asumat ca voi face echipă cu toată lumea, nu voi face diferență între vechiul PNL și vechiul PDL, iar unul din obiectivele mele este ca Tineretul Liberal să fiu unul unit, iar lângă mine toți colegii mei vor avea ocazia să își atingă potențialul, pentru că, trebuie să vă mărturisesc, în TNL am văzut foarte mulți tineri competenți, talentați, creativi și cu foarte multă energie.

  1. Ce argumente le aduci celor care îți spun că ai ajuns deputat pentru că ești „fata lui tata”?

Eu cred că le-am răspuns deja cu pregătirea mea academică și profesională și cu inițiativele legislative pe care le-am avut. Mi-am dorit de foarte mult timp să fac politică, așa mi-am ales și studiile, și, sinceră să fiu, nu mi-am dorit neapărat să ies în față, însă mereu am știut că drumul meu este în politică.

  1. De ce vrei să ajungi președinte al TNL?

Îmi doresc să le ofer tinerilor din PNL motivația necesară, dar și mediul propice pentru a-și atinge potențialul. Îmi doresc ca TNL să devină o bază de resursă umană profesionistă pentru PNL, îmi doresc ca mult mai mulți din colegii mei să fie scoși în față, să fie sprijiniți și motivați să ofere plus valoare partidului și lor înșile.

  1. Ce proiect ai pentru TNL? Pe termen scurt și pe termen lung.

TNL este PNL-ul de mâine! Avem pregătirea și competențele pentru a face treabă bună, ne mai trebuie doar culoarul potrivit. Ca președinte TNL voi lupta pentru alocarea unor locuri eligibile certe pentru tineri în perioadele de alegeri. Concret, pentru următoarele alegeri,voi face tot ce imi sta in putinta ca TNL să aibă asigurat un loc pe listele pentru europarlamentarele din 2019. TNL poate sa livreze foarte mult, iar valoarea nu ține cont de vârstă! Nu îmi doresc funcții pentru mine sau doar pentru colegi care au reușit să se afirme până acum, ci îmi doresc ca toți tinerii competenți din TNL să aibă șansa să demonstreze de ce sunt în stare!

  1. PNL se confruntă cu o situație financiară nu tocmai roz. S-au strâns multe datorii. Cum stă situația în TNL și cum ai de gând să gestionezi problema în acest sens.

In general, pentru a gestiona o astfel de situatie, caracteristica pentru mai toate partidele, este nevoie de organizare internă și de un statut foarte bine pus la punct. Din punctul meu de vedere, este nevoie de o reglementare clară în ceea ce privește sumele pe care le poate cheltui fiecare filială în parte, iar în cazul extrem  în care este necesară depășirea acestor sume, aceasta să fie făcută doar cu aprobarea conducerii centrale.

  1. Care a fost cea mai mare realizarea a ta din punct de vedere politic? Mă refer la un proiect concret la care ai participat și care a fost un succes, un proiect pentru binele cetățenilor.

Alături de colegii mei din Parlament, am susținut 18 inițiative legislative și fiecare dintre ele este un pas făcut spre modernizarea societății, însă aș vrea să vă vorbesc despre un proiect pe care l-am lansat în aceste zile. Nu știu dacă știți, dar statul român percepe bani tinerilor care au studiat în străinătate pentru a-și echivala studiile, ca să nu mai vorbim de întregul aparat birocratic care se ascunde în spatele acestui proces.

Chiar dacă suma perceputa, nu este semnificativă pentru unii, mi se pare ca avem o taxa inutila, mai ales în condițiile în care statul ar trebui să facă totul pentru a-și aduce tinerii acasă, și nu invers. De aceea, prin această inițiativă legislativă propun excluderea taxei pentru echivalarea diplomelor. Cred că este un prim pas pe care trebuie să îl facem pentru a pune capăt acestui exod al tinerilor cu care ne confruntăm.

  1. Ai un idol politic? Cine este și de ce?

Apreciez foarte mult un om politic care niciodată nu renunță, care își duce bătăliile până la capăt și care luptă pentru ceea ce crede. Acest model de urmat stă în persoana lui Ludovic Orban.

  1. Dacă mâine ai primi funcția de premier, care ar fi prima măsura pe care ai lua-o? Și care ar fi prima măsură pentru tineri?

Dacă mâine aș fi premier, sigur, după măsurile cu caracter curent și cele urgente, aș da un semnal de maximă deschidere a sistemelor publice față de tinerii talentați și muncitori. Aș înlocui cuvântul vechime cu cel de experiență. De ce? Pentru că la ora asta oricât de multă experiență ai, oricât de bine te-ai descurca într-un domeniu, dacă nu ai vechime, sistemele publice te resping fără să-ți verifice măcar talentele. Iar pentru că lucrăm cu vechime, și nu cu experiență, pierdem pe toate părțile: tinerii pleacă, fug chiar de sistemele publice și chiar din țară; iar sistemele publice rămân încremenite în epoca sfintei ștampile. Deci vechime nu, experiență da.

  1. Un mesaj de la un tânăr lider pentru liberalii care nu mai vor să meargă la vot.

A vota sau a nu vota este o opțiune personală, dar care are mereu consecințe. A vota cu unii sau cu alții reprezintă o a doua opțiune. Cine merge și votează, o face pentru că vrea să stea la masa la care se iau decizii. Că este la putere, că face opoziție – votul este cuvântul său. Locul său la masă. Cine nu votează, alege să stea pe margine. Nu stă la masă, nu înțelege raporturile de forțe și de multe ori ajunge să critice complet nejustificat actorii de la masă. Problemele se rezolvă dacă le confrunți, nu dacă te ascunzi.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare