dumitru coarna

sursa foto:  wowbiz.ro

EXCLUSIV Dumitru Coarnă, despre OUG-ul dat de Guvernul Orban: ‘Vedeți aici incompetența a două Guverne: PSD și PNL’

Înainte de a fi dat dat jos de Parlament, prin moțiune de cenzură, Guvernul Orban a adoptat într-o ședință-fulger 25 de Ordonanțe de Urgență. 

Unul dintre aceste acte normative vizează organizarea și funcționarea Poliției Judiciare.

Contactat de Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI și membru CES, a dezvăluit că OUG-ul adoptat de Guvernul Orban referitor la Poliția Judiciară este „ILEGAL”.

De ce? Pentru că Executivul nu a consulat Consiliul Economic și Social, înainte de a adopta OUG-ul.

Dumitru Coarnă a precizat, pentru Bugetul.ro, că, deși avizul CES-ului este unul facultativ, punerea în dezbatere publică este obligatorie.

Mai mult, șeful SNPPC susține că o astfel de Ordonanță este „extrem de importantă și de oportună”, dat fiind că, la această oră, Poliția Română se confruntă cu un blocaj, de care, potrivit lui Dumitru Coarnă, sunt responsabile atât Guvernul PSD, cât și cel PNL.

Ei sunt obligați să consulte CES-ul. Ordonanța nu a fost supusă dezbaterii. Nu ne-au consulat în niciun fel, nici la nivel de minister, nici la nivel de CES. Fac precizarea că este extrem de importantă și de oportună această Ordonanță de Urgență care să reglementeze activitatea Poliției Judiciare, pentru că suntem într-un blocaj.

Vedeți aici impotența a două Guverne: PSD și PNL, care în 9 luni de zile nu au avut capacitatea să gestioneze o situație extrem de simplă. Curtea a constatat un singur lucru, anume că nu prin ordin de ministru se poate reglementa acest lucru, ci prin OUG: Nu aveau decât să ia textul din Ordinul de ministru pe care l-a declarat Curtea neconstituțional și să-l transforme într-o Ordonanță de Urgență. De 9 luni, nu au făcut acest lucru”, a afirmat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Pe de altă parte, sindicaliștii de la SNAP, sindicat condus de Iulian Surugiu, au publicat pe site-ul oficial Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul-demis Orban.

Cine va mai putea fi poliţişt judiciar, conform OUG-ului Cabinetului Orban

Conform documentului, vor mai putea avea calitatea de polițiști judiciari doar cei care îndeplinesc următoarele condiții:

a) ocupă sau urmează să ocupe o funcție prevăzută cu atribuții specializate în activităţile de constatare a infracţiunilor, de strângere a datelor în vederea începerii urmăririi penale şi de urmărire penală;

b) este licențiat în drept sau este absolventul unei instituții de învățământ a Ministerului Afacerilor Interne care pregătește polițiști ori a unui program de formare profesională organizat, în instituțiile de formare profesională ale Ministerului Afacerilor Interne, potrivit specificului activităților poliției judiciare;

c) nu se află într-o situație de incompatibilitate;

d) a obţinut calificativul de cel puţin «bine» la ultimele trei evaluări anuale de serviciu;

e) nu se află sub efectul unei sancţiuni disciplinare;

f) față de acesta nu s-a pus în mișcare acțiunea penală;

g) s-au împlinit 3 ani de la aprobarea menținerii în activitate, în situația în care s-a dispus condamnarea polițistului prin hotărâre judecătorească definitivă, la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării pedepsei sau amenzii penale pentru o infracţiune săvârşită din culpă care nu este în legătură cu serviciul;

h) s-au împlinit 3 ani de la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei;

i) au trecut cel puțin doi ani de la data retragerii avizului de desemnare în poliţia judiciară.

(2) Condiția prevăzută la lit. b) a alin. (1) nu se aplică polițistului care, pe parcursul carierei a deținut minimum 3 ani calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare.

(3) Condiția prevăzută la lit. d) a alin. (1) nu se aplică la numirea în prima funcție de polițist. Pentru polițistul care nu are trei ani de activitate în Ministerul Afacerilor Interne, condiția prevăzută la lit. d) a alin. (1) se aplică pentru evaluările de serviciu întocmite.

(4) De la data numirii în funcție potrivit Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, cu modificările și completările ulterioare, și până la data desemnării ca organ de cercetare al poliției judiciare, polițistul nu desfășoară activități specifice urmăririi penale.

(5) Necesitatea deținerii sau obținerii avizului de desemnare în poliţia judiciară se prevede în fișa postului ca o condiție necesară ocupării acestuia”.

De asemenea, potrivit OUG-ului adoptat de Guvernul Orban, „calitatea de organ de cercetare al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

ATENŢIE! Dat fiind că nu a fost publicată în Monitorul Oficial, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului Orban privind organizarea și funcționarea Poliţiei Judiciare nu produce efecte.

Vezi și

Marele vis al lui Liviu Dragnea, dinamitat! Ludovic Orban restructurează instituția întărită de Viorica Dăncilă și îngroapă definitiv proiectul fostului lider PSD

Legea a fost adoptată! Puteți primi amenzi de mii de lei

EXCLUSIV Document. După episodul ‘Liftiera’, un nou scandal bubuie în Ministerul Muncii

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare