sursa foto:  digi24.ro

Marele vis al lui Liviu Dragnea, dinamitat! Ludovic Orban restructurează instituția întărită de Viorica Dăncilă și îngroapă definitiv proiectul fostului lider PSD

Dezvăluire Bugetul.ro. Ludovic Orban se ține de cuvânt! Înainte ca Parlamentul să demită guvernul său prin moțiune de cenzură, actualul premier-desemnat a făcut ultimii pași pentru a îngropa definitiv marele vis al lui Liviu Dragnea – Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții – și a reorganizat Comisia Națională de Strategie și Prognoză, diminuându-i rolul dat de fostul premier Viorica Dăncilă. Concret, la 28 ianuarie 2020, Guvernul Orban a adoptat Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 39/2018, apărută în Monitorul Oficial, vineri, 7 februarie a.c., privind parteneriatul public-privat și pentru stabilirea unor măsuri privind investițiile publice. OUG-ul publicat ieri, în Monitorul Oficial, vine parcă în completarea OUG nr. 1/2020, prin care a fost desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Vezi și EXCLUSIV Document. După episodul ‘Liftiera’, un nou scandal bubuie în Ministerul Muncii

În aprilie 2018, la ordinul lui Liviu Dragnea, Guvernul Dăncilă reorganiza Comisia Națională de Prognoză, dându-i un rol mult mai important și transformând-o în Comisia Națională de Strategie și Prognoză.

Ulterior, prin Ordonanța de Urgență nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat și prin Ordonanța de Urgență nr. 43/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor măsuri în domeniul investițiilor, Comisia Națională de Strategie și Prognoză trebuia să coordoneze proiectele prin parteneriat public-privat și să gestioneze Fondul de Dezvoltare și Investiții, înființat prin OUG nr. 114/2018.

La finele anului trecut, Guvernul Orban a anunțat că va desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții și că va tăia din atribuțiile Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, urmând ca aceasta să realizeze doar „studii de impact și analize pentru previzionarea evoluțiilor economice viitoare”

Astfel, prin OUG nr. 1/2020, Guvernul Orban a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții.

Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează la data încetării derulării contractelor preluate conform prevederilor prezentei ordonanțe de urgență”, se precizează la Art. XXI din OUG nr. 1/2020.

Prin Ordonanța de Urgență publicată vineri, 7 februarie, Guvernul Orban a modificat alin. (3) de la Art. 13 din OUG 39/2018, privitor la înființarea unui Fond special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat (n.r. – Fondul de Dezvoltare și Investiții).

În vederea constituirii și utilizării de fonduri publice necesare efectuării plăților către societatea de proiect ori partenerul privat conform prevederilor alin. (2) aferent derulării proiectelor de parteneriat public-privat aprobate de Guvern se va înființa în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat. Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat va fi constituit din venituri publice provenind din resurse financiare fiscale și nefiscale, inclusiv subvenții, prevăzute de actul normativ de înființare a respectivului fond special”, se arăta la Art. 13 alin. (3) din OUG 39/2018.

În vederea constituirii și utilizării de fonduri publice necesare efectuării plăților către societatea de proiect ori partenerul privat conform prevederilor alin. (2), în condițiile legii, se prevăd fonduri bugetare pentru finanțarea contractelor de parteneriat public-privat în cadrul bugetelor ordonatorilor principali de credite ai autorităților publice cu rol de partener public sau care au în subordine, sub autoritate ori în coordonare parteneri publici în contractul de parteneriat public-privat”, se precizează acum la Art. 13 alin. (3) din OUG 39/2o18.

De asemenea, Guvernul Orban a modificat și alin (4.), anume:„Din Fondul de finanțare a contractelor de parteneriat public-privat se repartizează sume ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat cu rol de partener public sau care au în subordine/autoritate/coordonare parteneri publici în contractul de parteneriat public-privat, pe bază de hotărâre a Guvernului, în condițiile legii finanțelor publice”.

Conform Ordonanței de Urgență publicate vineri, alin. (4) precizează că „autoritățile publice prevăzute la alin. (3) se stabilesc prin hotărâre a Guvernului de aprobare a Listei proiectelor strategice care urmează a fi pregătite și atribuite în parteneriat public-privat”.

Comisia de Strategie și Prognoză a cedat marile proiecte către ministerele de resort

Guvernul Orban i-a tăiat Comisiei de Strategie și Prognoză toate atribuțiile de implementare și gestionare, modificând sau abrogând articolele din OUG 39/2018 și OUG 43/2019 referitoare la aceste aspecte.

Tot prin OUG-ul publicat ieri în Monitorul Oficial, Comisia Națională de Strategie și Prognoză a cedat marile proiecte pe care le avea în derulare către ministerele de resort.

Astfel, „în termen de 10 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei Ordonanțe de Urgență, Comisia Națională de Strategie și Prognoză predă pe bază de protocol de predare-preluare:

a) Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor proiectele strategice prevăzute la Art. II alin (1).

b) Ministerului Sănătății proiectele strategice prevăzute la Art. 2 alin. (2).

c) Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri proiectele strategice de investiții prevăzute la Art. 2 alin. (3).

d) Ministerulu Agriculturii și Dezvoltării Rurale proiectul strategic de investiții prevăzut la Art. 2 alin (4).

e) Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației proiectul strategic de investiții prevăzut la Art. 2 alin (5).

Dintre aceste proiecte pe care le cedează Comisia de Strategie și Prognoză, Bugetul.ro amintește Autostrada Târgu Neamț-Iași, Autostrada Ploiești Brașov, Autostrada București-Craiova-Calafat-Drobeta-Turnu Severin-Lugoj, construirea Aeroportului București Sud, construirea și operarea  unei bănci naționale de sânge, plasmă umană și celule stem, Spitalul Regional Timișoara, Spitalul Regional Brăila-Galați, Spitalul Regional Târgu Mureș.

PSD amenință că dă Guvernul-demis Orban în judecată

Prin vocea senatorului Niculae Bădălău, PSD a amenințat Guvernul Orban cu judecată.

O situație alarmantă este întâlnită la nivelul întregii țări, după ce Guvernul Orban a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), inițiat de Guvernul PSD!

Desființarea FDI aruncă în aer proiecte de milioane de lei, începute de primăriile din toată țara. Primăriile au propus proiecte, au aplicat pentru banii din acest fond și le-au și fost alocate sume importante. Însă, acum sunt într-o situație imposibilă – proiectele au fost începute, dar noul Guvern a tăiat finanțarea.

Vom merge în instanță și lucrul acesta trebuie să-l facem centralizat! Şi vom câștiga, pentru că programul reprezintă un contract între stat și comunitățile locale. Statul, reprezentat prin Guvern, trebuie să-și respecte obligațiile!”, a scris, pe Facebook, Bădălău.

În decembrie 2019, Orban avertiza că va desființa Fondul de Dezvoltare și Investiții

„Chiar m-au întrebat la Asociaţia Municipiilor ce avem de gând cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Răspunsul meu a fost foarte clar, trebuie desfiinţat. Asta este o şmecherie electoralistă în care li s-a dat iluzia unor primari că pot să realizeze nişte proiecte de investiţii fără să existe prevederi bugetare, fără să existe banii necesari pentru susţinerea acestor obiective de investiţii în buget. Deci Fondul de Dezvoltare şi Investiţii trebuie desfiinţat”, spunea, la acea vreme, Orban.

Vezi și

Legea a fost adoptată! Puteți primi amenzi de mii de lei

EXCLUSIV Document. După episodul ‘Liftiera’, un nou scandal bubuie în Ministerul Muncii

‘Aripa’ Kovesi dă lovitura în România! Cătălin Predoiu i-a ‘predat’ Justiția

EXCLUSIV Lovitură în plin pentru români, în ziua în care Guvernul Orban a fost dărâmat! ANAF, la pământ!

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare