sursa foto:  rfi.ro

EXCLUSIV După ce bucăți de dronă au căzut în România, fostul șef MApN, Vasile Dîncu, cere o măsură revoluționară: ‘Acum că știm că se poate întâmpla’

Într-un interviu acordat reporterului Bugetul.ro, în contextul bucăților de dronă găsite în România, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit despre o regândire a sistemului de supraveghere a frontierei cu Ucraina.

Fostul ministru al Apărării a subliniat, pentru Bugetul.ro, că trebuie investit în dotarea forțelor de la frontieră, fie că vorbim de cele aparținând de Ministerul Apărării, fie de cele de la Ministerul Afacerilor Interne.

„Am încredere in militarii români, dar nu pot face nimic dacă vrem să apere frontiera cu mâinile goale”, a explicat Dîncu.

Vasile Dîncu a precizat, Bugetul.ro, pentru  că „putem construi nave de patrulare fluvială la noi în țară, sunt mai multe șantiere navale capabile sa facă, deoarece fac pentru străini, chiar și fregate”.

Reporter: Ce ar face Vasile Dîncu astăzi, dacă ar fi ministru al Apărării? Ce măsuri ați lua pentru ca oamenii din localitățile aflate la granița cu Ucraina să nu fie puși în pericol de posibile noi prăbușiri ale dronelor rusești în România?

Răspunsul lui Vasile Dîncu

„Cred că, după această pățanie, se iau măsurile care trebuie. Dar aici chestiunea nu este una doar în resortul ministrului Apărării. Este clar că trebuie să întărim supravegherea zonei de frontieră și asta se face împreună cu ministrul de Interne, prin Poliția de Frontieră.

Acum că știm că se poate întâmpla, trebuie regândit sistemul de supraveghere a frontierei cu Ucraina, chit că avem 649 de kilometri.

Avem însă 343 de kilometri de frontieră fluvială și aici pot apărea astăzi cele mai importante probleme. Am achiziționat parcă anul acesta două nave de patrulare facute de Damen, la Mangalia, dacă nu mă înșel, dar stăm prost la flota de patrulare fluvială.

Dotarea este foarte importantă, avem nevoie de forțe sporite, putem construi nave de patrulare fluvială la noi în țară, sunt mai multe șantiere navale capabile sa facă, deoarece fac pentru străini, chiar și fregate. Doar că noi ne împiedicăm în propriile șireturi când este vorba de frontiera de est, inclusiv cea maritimă.

„Nu cred că există un pericol major pentru localnici”

Apoi construirea de dispozitive mixte de supraveghere cu Ministerul de Interne, cred că există planuri de avertizare și de evacuare în caz de pericol, dar nu cred că există un pericol major pentru localnici.

Cred că această dronă a ajuns incidental, nu cred că aceste localități sunt o țintă. Glumind, aș spune că în pericol sunt contrabandiștii care probabil mai trec noaptea, când rușii atacă cu drone!

Cred că este făcut deja un plan de gestionare a posibilelor situații de criză pentru zona frontierei fluviale cu Ucraina. Am încredere in militarii români, dar nu pot face nimic dacă vrem să apere frontiera cu mâinile goale”.

Citește AICI interviul INTEGRAL pe ni l-a acordat Vasile Dîncu!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare