Vineri, 9 septembrie 2022, generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.
Generalul Virgil Bălăceanu a declarat, pentru Bugetul.ro, că „ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene”.
Totodată, el ne-a subliniat că acțiunile ucrainene din ultima vreme ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva.
Însă, a precizat fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, că lucrurile trebuie văzute într-un echilibru, să „nu înțelegem că, imediat ce ai capacitatea să recucerești malul drept al Niprului, ai capacitatea să recucerești și Crimeea”.
Eugen Dinu: Domnule general, în ultimele zile, Ucraina a anunțat că a recucerit peste 700 de kilometri pătrați din teritoriul său. Din punctul dumneavoastră de vedere, are armata ucraineană capacitatea de a câștiga acest război de apărare împotriva agresiunii ruse?
Generalul (r) Virgil Bălăceanu: E foarte dificil să ne pronunțăm, pentru că, în același timp, ne punem întrebarea, în oglindă: Nu are capacitatea Federația Rusă, armata Federației Ruse, să reziste în teritoriile cucerite?
Deci, lucrurile ar trebui analizate, evaluate în acest moment și, sigur, cu o anumită perspectivă care este relativă. Deci, nu putem să avem garanții dincolo de decizia pe care o au liderii ucraineni și decizia este mai veche: recâștigarea teritoriilor ocupate de către invadatorii ruși în 2014-2022.
Însă ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene.
Asistăm la acțiuni de contraofensivă pe malul drept al Niprului. Obiectivul este eliberarea teritoriului respectiv.
Dacă vom asista la un succes al armatei ucrainene, Hersonul va fi eliberat, malul drept al râului Nipru va fi eliberat, barajul de la Nova Kachovka va fi în mâinile ucrainenilor. Este un exemplu care ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva.
Dar să nu înțelegem că, imediat ce ai capacitatea să recucerești malul drept al Niprului, ai capacitatea să recucerești și Crimeea.
Punctul doi. Faptul că există voința de a rezista și noi trebuie să discutăm, concomitent cu contraofensiva, și acțiunile luptei de insurgență, a luptei de gherilă în teritoriile ocupate. Este din ce în ce mai evidentă.
Mai adăugăm un alt factor: rezistența în punga Donbassului și scăderea considerabilă a ritmului de ofensivă pe care armata rusă îl are în punga Donbassului. Sunt factori militari, factori ai evoluției situației operative care trebuie luați în calcul.
Pentru că noi trebuie să vorbim nu numai de contraofensivă și eliberarea regiunii Herson, Zaporojie, Harkov și ce s-a cucerit din Lugansk și Donețk, dar și de rezistența în punga Donbassului. Deci, lucrurile sunt într-o dinamică de ambele părți. Pe de-o parte, inițiativa în Herson, Zaporojie, Harkov, deja în ultimele zile, aparține ucrainenilor, (iar pe de altă parte – n.r.) în punga Donbassului, deși vorbim de un ritm de ofensivă mult mai scăzut decât în situațiile anterioare, inițiativa apartine tot armatei ruse.
Și atunci, lucrurile trebuie văzute într-un echilibru, iar factorii sunt multipli dacă ne referim la posibilitatea succesului și, când vorbim de succes și ce proporții ar trebui să aibă acest succes, privim contraofensiva ucraineană și posibilitatea de completare a resurselor, mai ales a grupurilor de luptă de către armata rusă, continuarea ofensivei în punga Donbassului, scoaterea ucrainenilor sau încercuirea lor în punga Donbassului, cucerirea în totalitate a Oblastului Donețk.
În mod sigur, ambele obiective stau în fața planificării militare și dintr-o parte și din alta. Unii își planifică contraofensivă și rezistența în punga Donbassului, ceilalți planifică apărarea în Herson, Zaporojie și Harkov și continuarea ofensivei în punga Donbassului.
Dar ceea ce trebuie să fie luat în considerare este că suntem într-un echilibru ca acțiuni militare. Adică și unii, și alții sunt și în apărare, și în ofensivă, contraofensiva fiind o luptă ofensivă pe tipul apărării.
Duminică, 11 septembrie, Bugetul.ro o să vă prezinte INTERVIUL INTEGRAL realizat cu generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.