EXCLUSIV Informații contradictorii! ANI răstoarnă spusele Poliției

La 21 decembrie 2021 titram „Anomalia din Sistem: Polițiștii își ascund veniturile, lucrătorii din SRI și Armată le fac publice!”. Practic, în vreme ce lucrătorii din SRI și Armată își fac publice salariile, angajații din Ministerul de Interne și le anonimizează. Polițiștii se prevalează de alin. (4) din Art. 86 al Legii nr. 153/2017, așa cum ne-a dezvăluit, în exclusivitate, Biroul de Presă al IPJ Olt în anul 2019, în contextul cazului Caracal. La vremea respectivă am scris că pare că polițiștii Nicolae Mirea, fostul șef al Poliției Caracal, și Violeta Mirea, fosta șefă a Poliției Rurale Osica de Sus – unde este arondată și comuna Dobrosloveni (n.r. – localitatea de baștină a Alexandrei Măceșanu) -, au încercat să-și ascundă veniturile. În replică, IPJ Olt a comunicat, în 2019, pentru Bugetul.ro, că blurarea salariilor celor doi s-a efectuat la solicitarea Agenției Naționale de Integritate. Ei bine, ANI a transmis recent, pentru Bugetul.ro, că „procedura de anonimizare se realizează ca urmare a solicitării deponentului”, contrazicând astfel spusele reprezentanților IPJ Olt. Trebuie făcută precizarea că anonimizarea salariilor polițiștilor nu este ilegală, Legea nr. 153/2017 precizând că „soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”.

Vezi și Anomalia din Sistem: Polițiștii își ascund veniturile, lucrătorii din SRI și Armată le fac publice!

Iată ce ne-a transmis IPJ Olt cu privire la blurarea salariilor polițiștilor Nicolae și Violeta Mirea, pensionați în urma cazului Caracal:

Vezi și EXCLUSIV Fostul șef al Poliției Caracal și soția sa, proaspăt pensionați, au încercat să-și ascundă veniturile?

„În referire la publicarea declarațiilor de avere ale polițiștilor pe site-ul de internet al Poliției Române, vă comunicăm faptul că veniturile realizate au fost acoperite(blurate) la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, prin Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, în conformitate cu prevederile art. 86, alin. 4 – Secțiunea a XI-a din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice “soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității”, ne-a precizat, în anul 2019, IPJ Olt.

ANI susține că anonimizarea veniturilor se face, de fapt, la solicitarea deponentului:

Astfel, având în vedere dispozițiile Legii nr. 176/2010, deponentul va completa toate rubricile prevăzute în formularul declarațiilor de avere și de interese, inclusiv veniturile declarantului și ale membrilor săi de familie realizate în anul fiscal anterior încheiat.

În vederea anonimizării veniturilor se vor parcurge următoarele etape: persoana responsabilă care asigură implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și declarațiile de interese din cadrul  instituției la care este încadrat deponentul va anexa declarațiilor de avere cererea de anonimizare a veniturilor și documentele justificative, din care să rezulte confidențialitatea veniturilor.

După verificarea declarațiilor de avere, a cererii de anonimizare a veniturilor și a documentelor justificative, inspectorii de integritate se pronunță cu privire la anonimizarea informațiilor privind veniturile realizate și, ulterior, asupra publicității acestora.

Menționăm faptul că în cadrul Agenției Naționale de Integritate procedura de anonimizare se realizează ca urmare a solicitării deponentului transmisă de către persoana responsabilă care asigură implementarea prevederilor legale privind declarațiile de avere și declarațiile de interese, împreună cu declarația de avere și de interese”.

Ce spune alin. (4) din Art. 86 al Legii nr. 153/2017

Conform alin. (4) din Art. 86 al Legii nr. 153/2017, soldele lunare ale personalului militar, respectiv salariile lunare ale polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt confidențiale, instituțiile din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională având obligația de a lua măsurile necesare pentru asigurarea confidențialității.

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare