sursa foto:  cugetliber.ro

EXCLUSIV Jandarmeria Română a devenit serviciu secret? Instituția refuză să ne spună câți angajați are

Recent, președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, i-a solicitat ministrului interimar de Interne, Mihai Fifor, să transfere 10.000 de jandarmi la Poliția Română, pentru întărirea siguranței și ordinii publice în toate comunitățile urbane și rurale * În acest context, Bugetul.ro a întrebat Jandarmeria Română ce efectiv are instituția * Jandarmeria Română a refuzat să ne dezvăluie numărul total al angajaților instituției, pe motiv că sunt informații clasificate, deși aceștia sunt plătiți din banul public

În prima săptămână din luna septembrie, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Dumitru Coarnă, s-a întâlnit cu ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor.

În cadrul întrevederii, Coarnă i-a solicitat lui Fifor, printre altele, să transfere 10.000 de jandarmi la Poliție, pentru întărirea siguranței și ordinii publice în toate comunitățile urbane și rurale. Șeful interimar de la Interne nu a dat curs, însă, solicitării lui Dumitru Coarnă.

Totuși, Bugetul.ro a încercat să afle câți angajați are Jandarmeria Română și care ar fi impactul unei astfel de mutări asupra instituției.

Vezi și EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

În mod surprinzător, Biroul de Presă al Jandarmeriei Române a refuzat să ne comunice câți jandarmi sunt, la ora actuală, în România, invocând Art. 12, alin. (1), lit. (a) din Legea 544/2001, care precizează că „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate”.

Informația pe care o solicitați cu privire la  efectivele pe care le are Jandarmeria Română la ora actuală, nu se încadrează la categoria informațiilor de interes public, fiind exceptată de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu art. 12, alin. (1), lit. (a), din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat, pentru Bugetul.ro, Jandarmeria Română.

Potrivit Art. 12, alin. (1), lit. (a) din Legea 544/2001, „se exceptează de la accesul liber al cetățenilor, prevăzut la art. 1 și, respectiv, la art. 11^1, informațiile din domeniul apărării naționale, siguranței și ordinii publice, dacă fac parte din categoriile informațiilor clasificate, potrivit legii”.

„Implicații directe asupra siguranței cetățenilor”

Jandarmeria Română a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că mutarea cerută de Dumitru Coarnă va avea „implicații directe asupra siguranței cetățenilor și eficienței misiunilor executate în sprijinul și pentru protecția acestora”.

Vezi și Traian Băsescu, precizare pentru Bugetul.ro: ‘Un fals’

„Actuala structură organizatorică a Jandarmeriei Române asigură cu minim de personal, îndeplinerea atribuțiilor prevăzute în Legea nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, cu modificările și completările ulterioare, orice diminuare a numărului de jandarmi având implicații directe asupra siguranței cetățenilor și eficienței misiunilor executate în sprijinul și pentru protecția acestora”, ne-a mai transmis Jandarmeria.

În 2010, în România, erau 28.000 de jandarmi

In prezent, numarul de posturi finantate de MinisterulAdministratiei si Internelor este de aproape 160.000, majoritateaprovenind din cadrul a trei structuri: Politie – 50.000, Jandarmeria Romana – 28.000 si Politia de Frontiera – 16.500, restul fiind impartite in randurile celorlalte directii din cadrulministerului: Pasapoarte, Inspectoratul General pentru Situatii deUrgenta (ISU), Inspectoratul de Aviatie, Permise de Conducere siInmatriculari, Oficiul Roman pentru Imigrari, Arhivele Nationale,Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Directia Formare Initiala si Continua si Clubul Sportiv „Dinamo”, scria, în 2010, presa din România.

Vezi și Consulul lui Cioloș șochează! Decizia pe care a luat-o acesta este fără precedent

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare