sursa foto:  spynews.ro

EXCLUSIV Tribunalul București spune că ministrul Justiției a încălcat legea

Bugetul.ro i-a solicitat Tribunalului București informații referitoare la repatrierea temutului interlop Ghinea Florin Nicolae, zis „Ghenosu”. Biroul de Presă al TB ne-a precizat că informațiile privind executarea mandatului european de arestare a lui „Ghenosu” și extrădarea acestuia din Marea Britanie sunt confidențiale, la fel ca în cazăul oricărei altei proceduri de cooperare judiciară internaţională în materie penală.

UPDATE! După publicarea articolului de către Bugetul.ro, Ministerul Justiției ne-a trimis o serie de precizări pe care le puteți regăsi la finalul textului.

În cazul extrădarii lui Radu Mazăre, în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova, ministrul Justiției, Ana Birchall, a făcut publice informații referitoare la repatrierea fostului edil al Constanței.

Ca atare, conform Tribunalului București, ministrul Justiției a încălcat legea, atunci când a făcut dezvăluiri legate de extrădarea lui Mazăre.

Vezi și EXCLUSIV Cel mai temut interlop, favorizat de Justiție! La Udrea și Mazăre, ‘Legea tăcerii’ nu s-a aplicat

Însă, dacă ministrul Ana Birchall a procedat legal, Bugetul.ro solicită public informații legate de executarea mandatului de arestare preventivă eliberat de Tribunalul București, pe numele lui „Ghenosu”.

Concret, vrem ca publicul să afle ce se întâmplă cu extrădarea unuia dintre cei mai căutați infractori din România, în condițiile în care, conform portalului european de justiție, țara în care a fost arestată persoana trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei”, iar Ghenosu a fost reținut în Marea Britanie în august 2018, adică cu mai bine de un an în urmă.

Tribunalul București susține că procedura de extrădare are caracter confidențial

Bugetul.ro a întrebat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Justiției (MJ) în ce stadiu se află procesul de extrădare al lui Ghinea Florin Nicolae. MAI ne-a redirecționat, însă, către Ministerul Justiției, instituției de la care, potrivit Centrului de Presă de la Interne, ar fi trebuit să primim un răspuns clarificator.

Vezi și EXCLUSIV Elena Udrea reacționează după ancheta publicată de Bugetul.ro: ‘Totul pornește de la interesul unora dintre cei care au vrut să acapareze conducerea României’

La rândul său, Ministerul Justiție ne-a retrimis la Tribunalul București, instituție care ne-a precizat că nu ne poate oferi informații referitoare la aducerea în țară a lui „Ghenosu”, deoarece „procedura mandatului european de arestare, precum şi orice altă procedură de cooperare judiciară internaţională în materie penală este confidenţială”.

Ca urmare a solicitărilor adresate Tribunalului Bucureşti, înregistrate la Biroul de Informare şi Relaţii Publice sub nr. 577/L/BIRP/04.09.2019 şi nr. 581/L/BIRP/09.09.2019, vă aducem la cunoştinţă că procedura mandatului european de arestare, precum şi orice altă procedură de cooperare judiciară internaţională în materie penală este confidenţială.

Vezi și Traian Băsescu, precizare pentru Bugetul.ro: ‘Un fals’

Pe cale de consecinţă, procedura privind extrădarea inculpatului Ghinea Florin Nicolae, din Marea Britanie în România are caracter confidenţial, sens în care nu vă putem comunica informaţiile solicitate”, ne-a precizat președintele Tribunalului București, judecătorul Mihaela Laura Radu.

La ministrul Justiției, procedura de extrădare NU a avut caracter confidențial

În luna mai, Ana Birchall, ministrul Justiției, oferea informații legate de extrădarea lui Mazăre din Madagascar. Mai mult, ea asigura că întreaga procedură se va realiza transparent, ceea ce s-a și întâmplat.

„Ministerul Justiției a primit astăzi (miercuri -n.r.), la ora 17.34, o informare de la Biroul Interpol prin care se confirmă că Mazăre Ștefan Radu a fost arestat provizoriu la data de 8 mai în Madagascar. Conform Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară în materie penală, Ministerul Justiției demarează procedurile legale în vederea extrădării în baza atribuțiilor care îi revin numai după primirea de la instanța competentă a încheierii prin care se constată că sunt îndeplinite condițiile de extrădare.

Vezi ș EXCLUSIV Bătaie de joc în privința repatrierii celui mai temut interlop! Cine blochează extrădarea lui Ghenosu

Așadar, așteptăm documentele de la instanța de judecată. Vom informa opinia publică în mod transparent cu privire la toate măsurile legale”, declara Ana Birchall la sediul Ministerului Justiției, la acea vreme, potrivit Mediafax.

Cine este Ghenosu

Potrivit Europol, între anii 2015 şi 2017, inculpatul Ghinea Florin –Nicolae, zis „Ghenosu”, împreună cu alţi inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către susnumitul, în scopul comiterii unor infracţiuni de proxenetism, lipsire de libertate, şantaj, omor calificat şi spălare de bani. Sub coordonarea lui GHINEA Florin –Nicolae, membrii grupării infracţionale au determinat mai multe persone de sex feminin să practice prostituţia în Irlanda, le-au înlesnit acestora activitatea de prostituţie în Irlanda, obţinând sume de bani de pe urmă practicării prostituţiei; au lipsit de libertate şi şantajat persoane considerate rivale membrilor grupării; au incendiat locuinţa unuia dintre rivalii liderului grupării infracţionale şi au încercat să determine alte personae să ucidă un rival al liderului grupării infracţionale.

Şi la ora actuală, Ghenosu figurează la rubrica „Most Wanted”, pe site-ul Poliției Române, el fiind acuzat de „spălare de bani, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de persoane, proxenetism și încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni”.

Cum i-a umilit pe polițiști și procurori

În mai 2018, când procurorii și mascații se pregăteau să-l rețină, pentru a-l duce la audieri, Ghenosu a fugit chiar de sub nasul lor.

Liderul clanului Ghenosu din Târgoviște a dat nas în nas cu un polițist, însă a reușit să fugă prin spatele curții sale.

Vezi și Vești importante pentru pensionari! Au loc noi schimbări

În momentul în care ofiţerul s-a apropiat de inculpat, acesta a adus injurii organelor de poliţie, a întrebat dacă au un mandat de percheziţie, după care a intrat pe poarta imobilului în care domiciliază şi s-a îndreptat spre casă. Imediat, de curtea acestuia s-au apropiat organele de poliţie însărcinate cu efectuarea percheziţiei la adresa inculpatului, însă acesta a alergat spre partea din spate a grădinii, a părăsit curtea, nemaifiind găsit”, scriau procurorii DIICOT, în referatul prin care cereau arestarea în lipsă a interlopului.

În cele din urmă, el a fost prins de autoritățile din Marea Britanie, în august 2018, însă nu a fost extrădat nici până în prezent.

Precizări ale Ministerului Justiției:

„Referitor la articolul publicat de Bugetul.ro „Exclusiv Tribunalul București spune că ministrul justiției a încălcat legea”

Concluzia trasă de publicația online ca urmare a răspunsului transmis de Tribunalul București la o cerere de informații de interes public adresată respectivei instanțe în legătură cu o procedură de predare în baza unui mandat european de arestare reprezintă o extrapolare rău-voitoare a acelui răspuns, transmis în cazul unei proceduri și situații diferite față de cea care a făcut obiectul informațiilor date publicității de Ministerul Justiției în cazul unei proceduri de extrădare.

Astfel, potrivit art. 66 alin. (14) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, cu modificările și completările ulterioare, republicată, “În cazul în care persoana urmărită nu este arestată provizoriu în vederea extrădării, procedura prevăzută în acest articol are caracter confidențial, până în momentul în care statul solicitat este învestit cu cererea de extrădare.” Or, toate comunicările Ministerului Justiției în procedura de extrădare menționată în articol s-au realizat după arestarea în vederea extrădării a persoanei solicitate”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare