sursa foto:  usa-moscow.blogspot.com

EXCLUSIV Bătaie de joc în privința repatrierii celui mai temut interlop! Cine blochează extrădarea lui Ghenosu

În urmă cu două săptămâni, Bugetul.ro trăgea un semnal de alarmă că autoritățile din România l-au „pierdut” pe unul dintre cei mai temuți șefi de clan din România.

După ce și-a bătut joc de Poliția Română și de DIICOT, fiind în cele din urmă arestat în august 2018, de Poliția Britanică, Ghinea Florin Nicolae, zis „Ghenosu”, nu a fost nici până în ziua de azi repatriat.

Și asta în ciuda faptului că pe numele lui Ghenosu a fost emis un mandat european de arestare, conform căruia „țara în care a fost arestată persoana – în cazul de față Marea Britanie – trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei”.

Vezi și EXCLUSIV După ce și-a bătut joc de Poliție și DIICOT, Justiția Română încă-l caută! Temutul șef de rețea de proxenetism, ‘pierdut’ în mandatul lui Carmen Dan

Bugetul.ro a întrebat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Justiției (MJ) în ce stadiu se află procesul de extrădare al lui Ghinea Florin Nicolae. MAI ne-a redirecționat, însă, către Ministerul Justiției, instituției de la care, potrivit Centrului de Presă de la Interne, ar fi trebuit să primim un răspuns clarificator.

Dar, surpriză!, MJ ne-a trimis la Tribunalul București, instituție de la care, până la această oră, nu am primit niciun răspuns, deși am încercat să o contactăm atât telefonic, cât și prin e-mail.

Potrivit legii, Tribunalul București, în calitate instituție emitentă a mandatului european de arestare, corespondează direct cu autoritățile de executare.

MAI ne redirecționează către Ministerul Justiției

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă informăm că aceasta a fost redirecționată spre competentă soluționare către Ministerul Justiției, pe adresa de e-mail…, instituție de la care veți primi răspunsul”, ne-a transmis Ministerul Afacerilor Interne.

Ministerul Justiției ne luminează

MJ ne-a informat că în privința lui Ghinea Florin Nicolae „nu este aplicabilă instituția extrădării”, dat fiind că „Tribunalul București a emis pe numele acestuia un MEA – mandat european de arestare”.

„În ceea ce privește procedura de executarea mandatului european de arestare, potrivit reglementărilor legale în materie (art. 83 și următoarele din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, republicată), instanța emitentă corespondează direct cu autoritățile de executare, intervenția Ministerului Justiției având loc doar în cazuri excepționale/justificate (exclusiv la solicitarea autorității emitente sau cea de executare)”, se precizează în răspunsul primit de la Ministerul Justiției.

„Prin urmare, pentru informații privitoare la stadiul soluționării procedurii de predare a numitului Ghinea Florin Nicolae, vă puteți adresa direct Tribunalului București”, ne-a mai transmis MJ.

Până la această oră, Bugetul.ro nu a primit niciun răspuns de la Tribunalul București.

Termen strict în privința predării

Potrivit portalului european de justiție, „țara în care a fost arestată persoana (n.r. – în cazul de față Marea Britanie) trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei”. Totodată, „dacă persoana consimte la predarea sa, decizia trebuie să fie luată într-un termen de 10 zile”.

Mai mult, „persoana căutată trebuie predată în cel mai scurt timp, la o dată convenită între autoritățile implicate, și cel târziu în termen de 10 zile de la data deciziei finale privind executarea mandatului european de arestare”.

Mandatul european de arestare („MEA”) constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră – în scopul urmăririi penale sau executării unei pedepse sau măsuri de siguranță privative de libertate. Mandatul de arestare emis de autoritatea judiciară a unei țări este valabil pe întregul teritoriu al UE.

Procedura mandatului european de arestare funcționează de la 1 ianuarie 2004. Aceasta a înlocuit lungile proceduri de extrădare care existau odinioară între țările UE.

Și-a bătut joc de polițiști și procurori

În mai 2018, când procurorii și mascații se pregăteau să-l rețină, pentru a-l duce la audieri, Ghenosu a fugit chiar de sub nasul lor.

Liderul clanului Ghenosu din Târgoviște a dat nas în nas cu un polițist, însă a reușit să fugă prin spatele curții sale.

În momentul în care ofiţerul s-a apropiat de inculpat, acesta a adus injurii organelor de poliţie, a întrebat dacă au un mandat de percheziţie, după care a intrat pe poarta imobilului în care domiciliază şi s-a îndreptat spre casă. Imediat, de curtea acestuia s-au apropiat organele de poliţie însărcinate cu efectuarea percheziţiei la adresa inculpatului, însă acesta a alergat spre partea din spate a grădinii, a părăsit curtea, nemaifiind găsit”, scriau procurorii DIICOT, în referatul prin care cereau arestarea în lipsă a interlopului.

Potrivit Europol, între anii 2015 şi 2017, inculpatul GHINEA Florin –Nicolae, zis ’Ghenosu”, împreună cu alţi inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către susnumitul, în scopul comiterii unor infracţiuni de proxenetism, lipsire de libertate, şantaj, omor calificat şi spălare de bani. Sub coordonarea lui GHINEA Florin –Nicolae, membrii grupării infracţionale au determinat mai multe persone de sex feminin să practice prostituţia în Irlanda, le-au înlesnit acestora activitatea de prostituţie în Irlanda, obţinând sume de bani de pe urmă practicării prostituţiei; au lipsit de libertate şi şantajat persoane considerate rivale membrilor grupării; au incendiat locuinţa unuia dintre rivalii liderului grupării infracţionale şi au încercat să determine alte personae să ucidă un rival al liderului grupării infracţionale.

Şi la ora actuală, Ghenosu figurează la rubrica „Most Wanted”, pe site-ul Poliției Române, el fiind acuzat de „spălare de bani, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de persoane, proxenetism și încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare