mazare udrea

sursa foto:  ziare.com

EXCLUSIV Cel mai temut interlop, favorizat de Justiție! La Udrea și Mazăre, ‘Legea tăcerii’ nu s-a aplicat

În ultima perioadă, Bugetul.ro a atras atenția că Justiția își bate joc de repatrierea unuia dintre cei mai cunoscuți lideri de clan din România. Este vorba despre extrădarea lui Ghinea Florin Nicolae, zis „Ghenosu”, liderul temutei grupări Ghenosu, care în prezent este arestat în Marea Britanie.

Mai mult, Tribunalul București, instanța care a emis un mandat european de arestare pe numele lui Ghinea Florin Nicolae, susține că procedura de extrădare are caracter confidențial, astfel că nu ne poate oferi informații legate de repatrierea infractorului. Totuși, când a fost vorba de politicieni precum Elena Udrea sau Radu Mazăre, dar și de fosta șefă DIICOT, Alina Bica, confidențialitatea nu s-a aplicat.

Udrea și Ghenosu, pe vremea când „împărțeau” aceeași pagină pe portalul persoanelor căutate de Poliția Română

Vezi și EXCLUSIV Bătaie de joc în privința repatrierii celui mai temut interlop! Cine blochează extrădarea lui Ghenosu

Deși a fost reținut în Marea Britanie în august 2018, Ghenosu nu a fost nici până în ziua de azi repatriat. Asta în ciuda faptului că pe numele lui Ghenosu a fost emis un mandat european de arestare, conform căruia „țara în care a fost arestată persoana – în cazul de față Marea Britanie – trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei”.

Autoritățile ne-au pasat de la una la alta și tot nu am reușit să aflăm când va fi repatriat Ghenosu. Bugetul.ro a întrebat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Justiției (MJ) în ce stadiu se află procesul de extrădare al lui Ghinea Florin Nicolae. MAI ne-a redirecționat, însă, către Ministerul Justiției, instituției de la care, potrivit Centrului de Presă de la Interne, ar fi trebuit să primim un răspuns clarificator.

Vezi și EXCLUSIV Document. Soția polițistului Constantin Pistol, ultimul om care a vorbit cu Alexandra, lucrează la Judecătoria Caracal

La rândul său, Ministerul Justiție ne-a retrimis la Tribunalul București, instituție care ne-a precizat că nu ne poate oferi informații referitoare la aducerea în țară a lui „Ghenosu”, deoarece „procedura mandatului european de arestare, precum şi orice altă procedură de cooperare judiciară internaţională în materie penală este confidenţială”.

Ca urmare a solicitărilor adresate Tribunalului Bucureşti, înregistrate la Biroul de Informare şi Relaţii Publice sub nr. 577/L/BIRP/04.09.2019 şi nr. 581/L/BIRP/09.09.2019, vă aducem la cunoştinţă că procedura mandatului european de arestare, precum şi orice altă procedură de cooperare judiciară internaţională în materie penală este confidenţială.

Pe cale de consecinţă, procedura privind extrădarea inculpatului Ghinea Florin Nicolae, din Marea Britanie în România are caracter confidenţial, sens în care nu vă putem comunica informaţiile solicitate”, ne-a precizat președintele Tribunalului București, judecătorul Mihaela Laura Radu.

Marea Britanie ar fi trebuit să ia o decizie defintivî în termen de 60 de zile

Potrivit portalului european de justiție, „țara în care a fost arestată persoana (n.r. – în cazul de față Marea Britanie) trebuie să ia o decizie definitivă cu privire la executarea mandatului european de arestare în termen de 60 de zile de la data arestării persoanei”. Totodată, „dacă persoana consimte la predarea sa, decizia trebuie să fie luată într-un termen de 10 zile”.

Vezi și EXCLUSIV Document. Soția polițistului Constantin Pistol, ultimul om care a vorbit cu Alexandra, lucrează la Judecătoria Caracal

În plus, „persoana căutată trebuie predată în cel mai scurt timp, la o dată convenită între autoritățile implicate, și cel târziu în termen de 10 zile de la data deciziei finale privind executarea mandatului european de arestare”.

Mandatul european de arestare („MEA”) constituie o procedură judiciară simplificată de predare transfrontalieră – în scopul urmăririi penale sau executării unei pedepse sau măsuri de siguranță privative de libertate. Mandatul de arestare emis de autoritatea judiciară a unei țări este valabil pe întregul teritoriu al UE.

Procedura mandatului european de arestare funcționează de la 1 ianuarie 2004. Aceasta a înlocuit lungile proceduri de extrădare care existau odinioară între țările UE.

Ghenosu i-a umilit pe polițiști și procurori

În mai 2018, când procurorii și mascații se pregăteau să-l rețină, pentru a-l duce la audieri, Ghenosu a fugit chiar de sub nasul lor.

Liderul clanului Ghenosu din Târgoviște a dat nas în nas cu un polițist, însă a reușit să fugă prin spatele curții sale.

În momentul în care ofiţerul s-a apropiat de inculpat, acesta a adus injurii organelor de poliţie, a întrebat dacă au un mandat de percheziţie, după care a intrat pe poarta imobilului în care domiciliază şi s-a îndreptat spre casă. Imediat, de curtea acestuia s-au apropiat organele de poliţie însărcinate cu efectuarea percheziţiei la adresa inculpatului, însă acesta a alergat spre partea din spate a grădinii, a părăsit curtea, nemaifiind găsit”, scriau procurorii DIICOT, în referatul prin care cereau arestarea în lipsă a interlopului.

Vezi și Mega-lovitura dată de frații Dedeman! Tranzacția uriașă făcută de aceștia

Potrivit Europol, între anii 2015 şi 2017, inculpatul GHINEA Florin –Nicolae, zis ’Ghenosu”, împreună cu alţi inculpaţi au constituit un grup infracţional organizat, coordonat de către susnumitul, în scopul comiterii unor infracţiuni de proxenetism, lipsire de libertate, şantaj, omor calificat şi spălare de bani. Sub coordonarea lui GHINEA Florin –Nicolae, membrii grupării infracţionale au determinat mai multe persone de sex feminin să practice prostituţia în Irlanda, le-au înlesnit acestora activitatea de prostituţie în Irlanda, obţinând sume de bani de pe urmă practicării prostituţiei; au lipsit de libertate şi şantajat persoane considerate rivale membrilor grupării; au incendiat locuinţa unuia dintre rivalii liderului grupării infracţionale şi au încercat să determine alte personae să ucidă un rival al liderului grupării infracţionale.

Şi la ora actuală, Ghenosu figurează la rubrica „Most Wanted”, pe site-ul Poliției Române, el fiind acuzat de „spălare de bani, constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de persoane, proxenetism și încercarea de a determina săvârșirea unei infracțiuni”.

Vezi șiLovitură pentru polițiști! Ordinul ministrului de Interne a fost publicat în Monitorul Ofical

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare