sursa foto:  a1.ro

EXCLUSIV S-a început destructurarea ‘pe ascuns’ a unei instituții de forță! Mutare ‘în mare liniște’, fără acordul Guvernului Orban?

Update! Președintele ANPC, Horia Constantinescu, ne-a confirmat că va face o restructurare și o reorganizare la nivelul instituției. 

Scopul? Concentrarea forțelor pe București-Ilfov, unde sunt 431.000 de operatori economici, iar ANPC-ul nu le poate face față.

Mai mult, Horia Constantinescu a dezvăluit, pentru Bugetul.ro, că, prin această reorganizare, vrea să elimine angajații pe pile din sistem.

Totodată, șeful ANPC a menționat că discuțiile privind această reorganizare au început pe vremea când Niculae Bădălău era ministru al Economiei și că l-ar fi informat și pe Virgil Popescu, actualul ministru, despre această operațiune, însă nu au apucat să o discute.

„O să vă explic de ce dor aceste modificări. Scăzând numărul de comisari, toți cei prezenți astăzi acolo sunt obligați să redea concurs pentru a ocupa posturile mai puține. Comisarii regionali se vor ocupa de realizarea concursurilor. Sunt vizate persoanele legate afectiv, emoțional, de rudenie cu alte persoane din structură.

Probabil că acest lucru doar cel mai tare că restructurarea îi poate prinde în ofsaid pe unii dintre ei și cumva să ridice semne de întrebare în momentul angajării acestora. Singurul lucru avut în vedere de această reorganizare arată că București-Ilfov, regiunea cea mai mare din această țară are 431.000 de operatori economici, funcționali.

La o lună după ce am fost numit, centralizând informațiile din zona activității comisariatelor, am constatat că multe dintre acestea nu respectau sintetizarea corectă a informațiilor. Deci, nu puteau fi la baza unei evaluări corecte a activității.

Astfel, am căutat ceva foarte clar pentru a lua toate posturile vacante, că, la nivelul fiecărei structuri de județ, mai erau posturi vacante nescoase la concurs. De ce? Pentru că, în unele situații, angajările la stat se fac pe parti-pris-uri, nu pe nivel de cunoștințe și îmi susțin afirmația, dacă este nevoie, până în pânzele albe. Am zis care ar putea fi algoritmul prin care să centralizez cât mai multe posturi la nivelul comisariatelor care au nevoie?”, ne-a declarat șeful ANPC.

„Eu trebuia să mai am 2.000 de comisari, pe care nu îi am. În schimb, la București-Ilfov, unde ați văzut acțiuni fulminante de control al marilor rețelei, să vă spun câți sunt la controlul alimentelor, cei pe care îi vedeți dumneavoastră la televizor. Echipa aia care pare enormă e de 5 doamne în etate, de 55-60 de ani. Aia e marea echipă de la București, cu care am sancționat Carrefour, Kaufland, Selgros. Toți pe cei care îi vedeți sunt cinci oameni. Cu totul, la București, sunt ocupate 51 de posturi. Dragonul Roșu, pe bunuri nealimentare, are 2.800 de operatori economici. Nu e fizic timpul ca o mână de oameni să supravegheze activitatea a 431.000 de operatori economici. La momentul la care am pus la punct această reorganizare, domnul Bădălău era ministru. Mi s-a spus că, în condițiile în care algoritmul are logică, să-l transmit spre discuție. L-am transmis spre informare și domnului ministru (n.r. – Virgil Popescu, ministrul Economiei în Guvernul Orban). N-am apucat să discutăm. A rămas că, punctual, vom discuta pe această reorganizare. Această reorganizare era transmisă deja spre avizarea ANFP-ului și erau discuții despre avizare când încă nu se schimbase ministrul. Nu o face Horia Constantinescu de unul singur”, ne-a precizat Horia Constatinescu.

„La final, eu vreau să aduc Bucureștiului 131 de oameni”, a mai spus șeful ANPC, pentru Bugetul.ro.

 

Surse ale Bugetul.ro au dezvăluit că s-a început destructurarea „pe ascuns” a uneia dintre cele importante instituții control a Statului Român. Mai multe posturi ar urma să fie desființate. De altfel, Bugetul.ro a intrat în posesia unor tabele nominale care fac parte din planul de reorganizare a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Concret, conform unor informații de ultimă oră intrate în posesia Bugetul.ro, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, a început să reorganizeze instituția, fără a avea acordul ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

Potrivit surselor noastre, mai multe posturi din ANPC ar urma să fie desființate, iar „un sfert din comisari vor trebui să dea din nou concurs”.

„Președintele încearcă să facă o reorganizare, sunt județe întregi unde toată lumea trebuie să dea concurs din nou. Face chestia asta ca să treacă toți pe la el, să treacă apoi cine trebuie. Ministrul nu e de acord și, din câte am înțeles, nu știe chestia asta.

Cel mai probabil, după alegerile de duminică va fi schimbat. Se știe clar, că e omul care a stat lângă Dragnea. Se știe că e asociat la Bonton cu fiul lui Năstase (n.r. – Andrei Năstase) și e omul pus de Dragnea acolo.

El face această reorganizare pe ascuns, în care dă afară foarte mulți juriști, un sfert din comisari vor trebui să dea din nou concurs. Există riscul să apară foarte mulți oameni noi, care ar putea crea mari probleme, pentru că nu au lucrat niciodată în sistem”, spun sursele noastre.

„Spre exemplu, tot ce înseamnă șef birou, șef serviciu, toate se desființează. Vor urma să dea concurs pentru un post normal de comisar. Juriștii, la fel. A atacat toți oamenii care sunt mai ok și cu un salariu un pic mai mare.

În fiecare regiune, e cel puțin un județ unde absolut toți comisarii trebuie să dea concurs, de la mic la mare. Marți s-a întâmplat totul, în mare liniște. Doar ministrul mai poate să oprească demersul, însă totul se petrece fără știrea lui”, au mai declarat, pentru Bugetul.ro, surse bine informate.

Totuși, alte surse nu exclud nici posibilitatea ca această reorganizare să facă parte dintr-o înțelegere a lui Horia Constantinescu cu Guvernul Orban, respectiv cu ministrul Virgil Popescu, pentru a rămâne președintele ANPC.

Pe site-ul ANPC, în luna octombrie, a fost făcut public un Proiect de Hotarâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 700/2012 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, însă, conform surselor noastre, nu mai este de actualitate.

Bugetul.ro a solicitat un punct de vedere și din partea ANPC-ului, prin e-mail, pe care îl vom publica de îndată ce îl vom primi.

Bugetul.ro va continua să investigheze ceea ce se petrece în interiorul ANPC și vă vom ține la curent. De asemenea, toți cei care dețin informații despre restructurarea din interiorul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor sunt rugați să ne scrie pe adresa: redactorsef@bugetul.ro.

Vezi și

Risc pentru pensionari- Ce se întâmplă începând cu anul 2020

EXCLUSIV ‘Moștenire’ de la Guvernul PSD! Omul din spatele lui Marcel Vela, fost consilier personal al lui Carmen Dan și Mihai Fifor

EXCLUSIV Cât costă dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare