sursa foto:  cugetliber.ro

EXCLUSIV Șeful Jandarmeriei Române, colonelul Alin Mastan: Va fi o comisie care va verifica strict aceste aspecte

Corpul de Control al ministrului Lucian Bode a descoperit nereguli grave în privința descinderii făcute Ana Munteanu, consilier local USR-PLUS, însoțită de jandarmi, la restaurantul unui hotel din Timișoara.

„Descinderea” Anei Munteanu a fost efectuată în urma unui dialog între prefectul USR-PLUS de Timiș, Zoltan Nemeth, și șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Timiș, colonelul Nicolae Slev.

Vineri, Bugetul.ro l-a contactat colonelul Alin Mastan, șeful Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, pentru a afla dacă colonelul Slev va plăti cu funcția blatul cu USR-PLUS.

Comandatul Jandarmeriei Române nu a exclus posibilitatea înlocuirii lui Nicolae Slev de la șefia IJJ Timiș, însă ne-a precizat că va fi înființată o comisie care va verifica aspectele semnalate de Corpul de Control al ministrului. Ulterior, după ce va afla rezultatul anchetei, va lua măsuri în consecință.

Până nu vom face acele verificări, să văd exact ce s-a întâmplat, nu mă pot pronunța. Va fi o comisie care va verifica strict aceste aspecte, modul în care au fost îndeplinite atribuțiile de către unitatea respectivă”, a precizat, pentru Bugetul.ro, colonelul Alin Mastan.

Jandarmii care au acționat alături de Ana Munteanu, în aceeași situație ca șeful lor

Bugetul.ro l-a întrebat pe șeful IGJR și ce se va întâmpla cu jandarmii care au descins la restaurantul hotelului din Timișoara, împreuna cu consiliera USR-PLUS.

Există o legătură de cauzalitate acolo. Este exact aceeași situație.

Încă nu am primit un document oficial, apoi, pe cale de consecință, voi vedea ce măsuri voi dispune”, a subliniat șeful Jandarmeriei Române, în dialogul purtat cu Bugetul.ro.

Vezi și Dezvăluiri din interiorul Poliției Române! ‘Se confirmă. Schimbarea are legătură cu măsurile luate împotriva clanului Vasiloi?’

Ce a transmis AZI Ministerul de Interne

Ca urmare a informațiilor și a imaginilor apărute în spațiul public referitoare la evenimentul produs la data de 20.03.2021 la restaurantul unui hotel din municipiul Timișoara, ce a implicat cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș (IJJ Timiș) şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Timiş, ministrul Afacerilor Interne a dispus Corpului de Control efectuarea unei verificări privind modul de intervenție.

Filmul evenimentului

La data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora 18.00, justificând demersul în fața echipei Corpului de Control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanții operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deși normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv.

La data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituției Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii. Drept urmare, șeful IJJ a ordonat unui alt ofițer trimiterea a doi jandarmi la sediul Instituției Prefectului. Aceștia s-au deplasat la sediul Instituției Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza municipiului Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două persoane care să îi însoțească și să le indice locația respectivă.

Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoțiți de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) și s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane. Jandarmii i-au întrebat pe cei prezenți la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoțea a precizat că „sunt colegii ei”. În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoțit în restaurant, au părăsit locația, înainte de a le fi stabilită identitatea. În restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentanții operatorului economic au spus că sunt clienți ai hotelului. Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancțiune contravențională sub formă de avertisment, în baza prevederilor art. 65 lit. r din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și  combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Având în vedere cele constatate, au fost identificate următoarele nereguli:

La nivelul Instituției Prefectului

·        Prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituției Prefectului și al Consiliului Local care nu avea atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine.

·        Prefectul nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situațiilor de urgență, astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie.

·        Prefectul nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv.

La nivelul IJJ Timiș

·        Inspectorul şef al IJJ Timiș a exercitat în mod defectuos atribuțiile funcționale conferite prin fișa postului constând în aceea că până la sosirea comisiei de verificare din cadrul Corpului de Control al Ministrului (data de 25.03.2021), nu a dispus vreo măsură managerială în vederea efectuării unei verificări/analize cu privire la modul de intervenţie a echipajului de jandarmi.

·        Deși începând cu 21.03.2021, în plan mediatic au apărut filmări de la momentul intervenției, iar în 22.03.2021, avocatul societății comerciale și un reprezentant al restaurantului au fost primiți în audientă de către conducerea Inspectoratului,  inspectorul șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților.

·        Chiar dacă la 25.03.2021, operatorul economic s-a adresat cu o petiție inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș, acesta nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul la momentul intervenției jandarmilor.

·        De asemenea, în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele 4 persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, acesta nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente.

·        Echipajul de jandarmi a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, având în vedere insuficiența măsurilor dispuse, precum și prin faptul că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurant de către persoanele desemnate de prefect, care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea.

Măsuri dispuse

·        Transmiterea raportului de control către inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a dispune măsuri legale faţă de cei patru jandarmi, în temeiul prevederilor art. 352 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, în raport cu deficienţele constatate.

·        Inspectorul General al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în mun. Timișoara.

·        Dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.

·        Intensificarea/ îmbunătăţirea colaborării între instituţiile M.A.I., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de coordonare, pe modul unitar de intervenţie şi pe cunoaşterea în detaliu a procedurilor de intervenţie la evenimente.

Vezi și Un șef din Poliție a răbufnit, după ce cadavrul unui copil căutat din luna ianuarie a fost găsit în descompunere: ‘Haideți să îl împuternicim pe cioban la șefia Poliției Române’

Pensionată la 42 de ani, Irina Alexe are o pensie fabuloasă! Secretarul de stat numit pe filieră USR-PLUS câștigă acum de 3.000 de euro doar din pensie

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare