sursa foto:  spynews.ro

Finlanda se teme de răzbunarea liderului de la Kremlin. Risc sporit de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale

Din cauza refuzului de a plăti gazele în ruble grupului rusesc Gazprom și în contextul anunţării candidaturii la aderarea la NATO, Finlanda se teme că Rusia va întrerupe alimentarea cu gaze naturale, scrie news.ro

 

 

 

Gasum, întreprinderea însărcinată cu importul de gaze naturale din Rusia, ”nu acceptă cererea Gazprom Export de a trece la o plată în ruble şi nu va efectua, în consecinţă, plăţi în ruble”, a anunţat marţi, într-un comunicat grupul.

Acest anunţ, în contextul anunţării candidaturii finlandeze la aderarea la NATO, are loc la câteva zile după suspendarea exportului rus de electricitate către Finlanda, din cauza unor neplăţi.

Gazele naturale reprezintă doar 8% din energia consumată în Finlanda, iar majoritatea gazelor naturale folosite în această ţară nordică provine din Rusia.

Gasum, care anunţă că a prezentat acest litigiu la o Curte de arbitraj, consideră că există un ”risc sporit” de întrerupere va aprovizionării, prevăzut în contract ”şi, în consecinţă, ca importul de gaze naturale din Rusia către Finlanda să se oprească”.

Finlanda a anunţat deja planuri în vederea renunţării la gazele naturale ruseşti în iarna viitoare, cuajutorul unei nave specializate de import, pe care urmează să o împartă cu Estonia vecină.

Mai multe ţăări au refuzat să plătească în ruble şi să susţină, astfel, economia rusă în timpul Războiului rus din Ucraina, precum Polonia şi Bulgaria, cărora Gazprom le-a tăiat gazul, scrie news.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare