Florin Cîțu, contrazis de Adrian Câciu:Alocatiile nu se platesc dublate. Pensiile nu cresc cu 40%

Florin Cîțu a publicat o postare pe pagina sa de Facebook în care s-a lăudat cu „realizările” sale. Adrian Câciu, însă, îl contrazice pe ministru, clarificând  situațiile pe care ministrul Finanțelor le-a scris.

,, Câteva cifre, de weekend, poate înțeleg și unii că epoca în care puteau minți cu nerușinare despre alții s-a încheiat:
Toată lumea, dar absolut toată lumea care ȘTIE ECONOMIE, este de acord că:

Deficitul de cont curent a crescut de la 4,22% din PIB la 4,8% din PIB, ajungând la 10,478 miliarde euro la finalul anului 2019.

Inflația a continuat să crească și în luna ianuarie cu 0,4%, înregistrându-se o tendință de încetinitre a creșterii pe seama ieftinirii preturilor la combustibili, ieftinire care a avut un impact de 2,1% în indicele preturilor de consum pe luna ianuarie. Scaderea ratei anuale a inflatiei se datorează lunilor septembrie și octombrie 2019, când a coborât până la nivelul de 3,4%.
Apropos, prețul combustibilului a ajuns la nivelul din ianuarie 2019 asa ca nu e ceva extraordinar, dar scăderea prețului petrolului de la 68 dolari/baril la 55 dolari/baril își spune cuvântul.

Dobânzile la titlurile de stat au revenit la nivelul din septembrie 2019, după ce au fost urcate în urma unor declaratii fără discernământ dar si a unor imprumuturi suplimentare de 4 miliarde euro în ultimele două luni ale anului 2019.

Veniturile bugetare pe ultimele două luni ale anului 2019 au fost cu 2,7 miliarde lei mai mici decât în perioada similara din anul 2018 și cu 4,6 miliarde lei mai mici decât propria programare facuta in rectificarea din noiembrie 2019.
Execuția bugetară pe luna ianuarie nu a apărut oficial, actualul ministru spune ca a incasat mai mult decat ce a programat, nu exista publicata pe site-ul MFP programarea veniturilor si cheltuielilor pentru anul 2020 (desi trebuia publicata in 30 de zile de la adoptarea legii bugetului – transparență, ioc!), astfel că nu stim daca si aceste declaratii sunt simple păcăleli.
Avem totusi un indicator care ne spune că veniturile bugetare ar trebui să fie cu 3,9 miliarde lei mai mari decat în ianuarie 2019 (având în vedere creșterea medie lunara an la an înregistrată în anul 2019).
Astfel că veniturile bugetare aferente lunii ianuarie 2020 trebuie să fie de cel puțin 29,7 miliarde lei. Dacă sunt mai putin, e motiv de rușine maximă.

Deficitul bugetar este în creștere și este și contestat de Comisia Europeană și Consiliul Fiscal care spun ca si acest nivel în creștere este subestimat.

Pilonul II de pensii este subfinanțat si sunt „nationalizate” sume în valoare de 1,8 miliarde euro pe anul 2020, prin păstrarea contributiei la nivelul de 3,75%. Adică banii dumneavoastră nu ajung în conturile dumneavoastră!

Acestea nu sunt lucruri extraordinare, acestea sunt greșeli de politică publica si de politica fiscal -bugetară care vor fi resimțite de fiecare român!

Da, fac parte din „realizările” mărețe ale unora.
Remember this:
Alocatiile nu se platesc dublate.
Pensiile nu cresc cu 40%.
Investițiile sunt în pericol de a fi sacrificate pentru mize electorale”, a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook

 

Vezi și:Proiectul a fost adoptat! Mii de angajați au parte de beneficii uriașe

Veste mare! Scade vârsta de pensionare pentru anumiți români

Cătălin Predoiu pus la zid de două asociații ale judecătorilor

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare