sursa foto:  gov.ro

Fost ministru al Muncii, mesaj pentru Raluca Turcan: Nu lăsați țara fără medici și profesori, prin instituirea unei interdicții a cumulului pensie-salariu!

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, îi solicită șefei Muncii, Raluca Turcan, să nu instituie o interdicție în privința cumulului pensie-salariu.

Doamna Turcan, nu lăsați țara fără medici și profesori, prin instituirea unei interdicții a cumulului pensie-salariu! Este și ilegal și imoral!
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, vrea să-i oblige pe pensionarii care vor să lucreze la stat să opteze între pensie și salariu. Că, vezi Doamne, ar primi două venituri de la buget!
Doamnă ministru, terminați cu intoxicarea! Pensia nu e un „al doilea venit”! Pensia reprezintă contribuția din muncă, până la vârsta de 65 de ani, pe care statul este obligat să o restituie!
Da, sunt de acord ca obligația de a opta între pensie și salariu să fie pentru cei cu pensie specială care s-au pensionat la 40 de ani. Adică cei de genul doamnei secretar de stat USR-PLUS de la Ministerul de Interne, care la 42 de ani are o pensie specială de 13.000 de lei! Pe aceștia să-i obligați să aleagă ori salariul, ori pensia specială! Dar nu aveți dreptul să-i cereți unui profesor sau unui medic să renunțe la pensia pentru care a contribuit până la vârsta de 65 de ani. Iar, înainte de a-i trimite acasă pe bugetarii care au împlinit 65 de ani, poate vă uitați puțin la vârsta medie a dascălilor și medicilor din mediul rural! Dacă ei pleacă, pe cine puneți în locul lor?
De fapt, interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, cu care tot amenință doamna Turcan, este o tentativă josnică prin care Coaliția Austerității Naționale încearcă să impună creșterea mascată a vârstei de pensionare până la 70 de ani. O persoană care va fi obligată să opteze între pensie și salariul de la stat, este de fapt obligată fie să renunțe la dreptul constituțional de a munci pentru a-și primi pensia, fie să se pensioneze mai târziu decât prevede legea, renunțând la dreptul său patrimonial de a primi pensie.
Este o manipulare incalificabilă afirmația că un pensionar angajat la stat ar primi două venituri de la stat. Pensia nu este un venit de la stat! Statul doar restituie un drept deja câștigat prin contribuțiile plătite până la vârsta de 65 de ani. Acest drept patrimonial e garantat de Constituție și nu poate fi condiționat în niciun fel. Un pensionar din sistemul de contributivitate, care s-a pensionat la termen, este la fel de îndreptățit să își primească pensia pentru care a contribuit indiferent dacă lucrează la stat sau la privat sau dacă nu lucrează deloc.
Există doar două situații pentru care cumulul pensiei cu salariul nu poate fi permis: în cazul pensiei de invaliditate, ceea ce indică incapacitatea de a mai munci din partea persoanei respective, deci nu s-ar putea justifica reangajarea nici la stat, nici la privat sau în cazul pensiei anticipate.
Încă o dată trag un semnal de alarmă cu privire la efectele cele mai dure ale unei astfel de măsuri, care ar fi în primul rând un deficit uriaș de personal în rândul profesorilor și medicilor, mai ales din mediul rural și preorășenesc, dar și din mediul academic, pentru că mulți dintre aceștia sunt peste vârsta de pensionare.
Îi recomand, din nou, doamnei Turcan să citească Legea Pensiilor și Legea Salarizării Unitare, apoi să-i întrebe pe colegii din Guvern care e situația în domeniul angajaților din Sănătate și Educație, iar după toate acestea să anunțe public ce vrea să facă, că poate își dă seama că spune doar aberații, fără niciun temei real”, spune Marius Budăi.

Vezi și

Florin Cîțu anunță schimbări radicale: ‘Venim cu o lege a salarizării nouă. Nu cred că mai găsești salariu minim în sectorul public. De aici ar trebui să începem’

Super veste de la Guvern pentru acești producători! Pot obține finanțări de sute de mii de euro pentru afacerea lor

SURSE S-ar trage sforile pentru numirea unui nou șef al Poliției Române! Vine pe filieră PNL

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare