sursa foto:  g4media.ro

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: ‘Ucraina va câștiga. Kremlinul este acum într-un șoc strategic în fața rezistenței forțelor ucrainene și în fața rezistenței și unității NATO’

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, este de părere că militarii ucraineni vor elibera teritoriul ocupat de trupele ruse până la sfârșitul acestui an.

 

Mulți nu credeau că, în secolul XXI, o țară europeană va folosi forța și teroarea împotriva altei țări europene. Deci, nu am reușit să fim pregătiți și nu am reușit să înțelegem că Rusia respectă doar puterea și disprețuiește slăbiciunea.

Rusia a lansat acest război pe baza a patru calcule: 1) că Rusia are un avantaj de forță asupra forțelor ucrainene; 2) că Rusia ar putea izola Ucraina de sprijinul venit dinspre terțe părți (țări vecine, Occidentul, NATO); 3) că Rusia, în urma invadării Ucrainei, ar avea mai mult de câștigat decât de suferit; 4) că poate diviza Ucraina și că poate sparge solidaritatea statelor membre NATO. Toate cele patru calcule s-au dovedit a fi greșite.

Kremlinul este acum într-un șoc strategic în fața rezistenței forțelor ucrainene și în fața rezistenței și unității NATO. Ne-am consolidat apărarea în avans și procesele și bugetele de apărare în cadrul NATO, iar Suedia și Finlanda sunt pe cale să devină noi membri ai Alianței.

Forțele ruse de ocupație se află într-un vid strategic profund și le putem ajuta să se adâncească în el prin sprijinul nostru acordat Ucrainei, dar și prin acțiuni eficiente ale NATO. 85% din forțele ruse sunt angrenate în Ucraina, fără ca ele să fi obținut victoria. 

Rusia nu are alte mijloace cu care să escaladeze, în afară de arme nucleare, ceea ce nu va face, în circumstanțele actuale.

Scopul lui Putin este de a restabili vechiul imperiu rus. Moscova vrea să schimbe ordinea internațională în avantajul ei, astfel încât să poată să mai dicteze, ca altădată, acțiunile tuturor națiunilor de la periferia sa, dar și a celor aflate dincolo de această periferie. Asta înseamnă că rușii nu pot tolera o națiune democratică liberală la granița lor, adică o națiune care devine mai prosperă decât propria lor populație nefericită.

Scopul lor specific cu Ucraina este să o distrugă fizic ca stat, dar și să distrugă simbolic ideea de Ucraină suverană.

Ucraina va câștiga. Mă aștept ca forțele armate ucrainene să elibereze teritoriul ocupat de forțele ruse până la sfârșitul acestui an, cu condiția ca noi, Occidentul, să facem și să livrăm tot ceea ce am spus că vom face.

Războiul este un test de voință și un test de logistică. Sistemul logistic al Rusiei este epuizat. Nu este conceput sau pregătit să facă ceea ce trebuie să facă acum. Este nesustenabil.

Forțele ruse suferă pierderi uriașe, au probleme de moral în continuare, iar comandanții lor nu sunt instruiți sau experimentați cu privire la modul de funcționare, atunci când sistemul lor eșuează. Rușii au încredere în sisteme, nu în oameni.

Între timp, situația logistică a Ucrainei se îmbunătățește în fiecare săptămână, datorită eforturilor proprii și datorită sprijinului occidental. Ucraina ar putea beneficia, desigur, și de intrarea unor mari companii de logistică din zona comercială (germane, britanice, olandeze, americane), care să ajute la planificarea, coordonarea capacităților de transport și aprovizionare.”, conform Gândul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare