Coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, Cristian Ghinea, susţine că Romsilva, sindicatul Silva, PSD şi PER nu ar fi „străine de mafia lemnului”, subliniind că Romsilva trebuie reformată pentru ca România să beneficieze de banii din PNRR destinaţi pădurilor.
Potrivit unui comunicat al USR transmis luni, sindicatele din Romsilva încearcă „să protejeze” mafia lemnului şi răspândesc „minciuni despre PNRR”, cum că „pădurile vor fi furate de străini”.
„Cine crede că Romsilva, sindicatul Silva, PSD şi PER sunt străine de mafia lemnului este credul. De fapt, tot furtul de lemn se face cu complicitatea Romsilva, care este un apărător cel puţin bleg al pădurilor. În 2016, am introdus prin lege Inspectorul pădurilor, un sistem digital prin care cetăţenii puteau semnala furtul de lemne, am introdus confiscarea maşinilor care transportau lemn furat. Au fost măsuri care au funcţionat atunci şi au fost distruse în Parlament de către PSD-ul lui Dragnea, cu complicitatea sindicatului din Romsilva, care a fost prezent pentru a face presiuni ca legea să fie schimbată”, a declarat Cristian Ghinea, conform sursei citate.
Potrivit USR, sindicatul Romsilva a fost nemulţumit după adoptarea de către Guvern ordonanţei de urgenţă care prevede instalarea unui management profesionist în companiile de stat şi regiile naţionale.
„Romsilva este o fabrică de pierdut bani pentru stat şi de câştigat pentru mafie. Trebuie reformată şi digitalizată. Un angajat Romsilva are mai puţin de muncă (în hectare) decât media europeană. Cine crede că Uniunea Europeană va finanţa cu un miliard de euro pădurile României fără a cere o reformă a Romsilva consideră că cei care am scris PNRR şi Comisia Europeană am fi nişte fraieri care toarnă bani peste căpuşe. Nimeni nu vinde pădurile şi nici Romsilva, obiectivul este să avem o regie eficientă, mai multe păduri şi oprirea mafiei lemnului. A fost unul dintre angajamentele USR în campania electorală şi l-am livrat pentru români”, a mai susţinut Cristian Ghinea.
El a menţionat că România va primi prin PNRR un miliard de euro pentru păduri, dintre care 800 de milioane euro pentru cel mai mare program de împăduriri din istoria ţării – 55.000 de hectare, iar 200 de milioane euro pentru digitalizarea sistemelor de supraveghere şi control pentru a combate furtul de lemn, informează agerpres.ro