RATB

sursa foto:  europafm.ro

Gabriela Firea a decis! Ce se va întâmpla cu RATB

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat in sedinta de astazi „Proiectul de hotărâre privind reorganizarea Regiei Autonome de Transport București – RA prin schimbarea formei juridice din regie autonomă în societate pe acțiuni cu denumirea Societatea de Transport București – STB S.A”.

Implementarea proiectelor de investitii pentru modernizarea si dezvoltarea serviciului de transport public in Capitala, fie ele finantate din fonduri proprii sau din fonduri europene, nu se poate face fara finalizarea reformelor institutionale. Una dintre masurile esentiale in acest sens este reorganizarea operatorului intern in societate comerciala detinuta de catre autoritatile locale, respectandu-se astfel atat obiectivele cuprinse in PMUD, cat si prevederile legislative din domeniu, atat nationale cat si europene.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila 2016-2030 pentru regiunea Bucuresti- Ilfov, aprobat in martie 2017 prevede atat o serie de masuri de reforma institutionala, cat si un pachet de programe si proiecte cu un buget total de 7 miliarde de euro. Precizam ca Municipalitatea Bucurestiului are in pregatire proiecte in valoare de 300 de milioane de euro pentru care vor fi accesate fonduri europene, proiecte care vizeaza achizitia de tramvaie noi, renovarea depourilor, implementarea de sisteme integrate de informare a cetatenilor, dar si reabilitarea si modernizarea liniilor de tramvai. Subliniem ca fara o astfel de reforma institutionala aceste fonduri nu ar putea fi accesate.

Vezi și Ce profesie avea soțul UCIGAȘ al actriței din „Las Fierbinți” și ce l-ar fi determinat să o OMOARE

NOTA:

Din punct de vedere organizatoric si administrativ, legislatia prevede obligativitatea reorganizarii regiilor autonome de la nivel local in societati comerciale cu capital public (Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/1997 privind reorganizarea regiilor autonome).

Din punct de vedere al delegarii serviciului de transport public, legislatia in domeniu si anume Regulamentul UE 1370/2007 privind transportul pe cale ferata si rutier, intrat in vigoare din decembrie 2009, Legea serviciior de transport public local nr. 92/2007, precum si Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 cu modificarile ulterioare, prevad necesitatea delegarii serviciului de transport public de calatori pe baza de contract catre o forma juridic constituita in societate comerciala.

In acest context a fost creata si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara pentru Transport Public Bucuresti – Ilfov – cu rol de Autoritatea de Transport care va asigura in principal:

Vezi și Cătălin Tolontan, prins în ofsaid! Informația care l-a deconspirat – detalii uimitoare

– Planificare integrata a transportului  public de calatori, integrarea tarifara

– Contractarea operatorilor ce vor efectua transportul public de calatori in regiune, stabilirea unor indicatori de performanta si monitorizarea acestor contracte

– Elaborarea de norme si proceduri

– Coordonarea implementarii PMUD-BI 2016-2030

– Monitorizarea integrata a transportului public de calatori

– Efectuare platilor  compensatorii cu eficientizarea utilizarii banului public

– Urmarire implementarii proiectelor de investitii

-Crearea unui centru de perfectionare profesionala pentru lucratorii din transporturi

Aceste masuri administrative sunt corelate cu masuri investitionale, astfel incat, dupa aproape 110 de ani de la constituirea STB in 1909, una din cele mai importante companii din Romania sa se poata dezvolta si moderniza la standarde europene.

Vezi și Surpriză uriașă pentru conducătorii auto: Ce se va întâmpla cu faimoasele radare instalate pe drumurile publice

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare