sursa foto:  realitateaoltului.ro

Guvernul a hotărât! Acești români vor primi mai mulți bani

Vești bune pentru români! Guvernul Dăncilă a votat majorarea unui important ajutor.

Este vorba despre ajutorul de înmormântare. Majorarea se regăseşte în Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019.

Mai exact, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, valoarea ajutorului va fi 5.163 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, suma de bani va fi de 2.582 lei.

Ajutorul de deces va fi acordat doar după ce s-au făcut cheltuielile ocazionate de decesul persoanei cu privire la care se solicită ajutorul privind cheltuielile de deces, conform Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Ajutorul de deces se poate acorda fie pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de moartea salariatului sau pensionarului, fie pentru acoperirea celor ocazionate de moartea unui membru de familie al acestora.

Totuşi, în privinţa membrului de familie, acesta nu trebuia să fie asigurat sau pensionar la data decesului. Mai mult, Legea nr. 263/2010 prevede expres cine este considerat membru de familie, în scopul acordării ajutorului de deces:

-soţul;

-copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;

-părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

În ceea ce priveşte cuantumul ajutorului de deces, până la intrarea în vigoare a actului normativ care stabileşte bugetul asigurărilor sociale din acest an, acesta va rămâne la fel ca anul trecut, pentru moment. Astfel, în momentul de faţă se acordă următoarele sume, ca ajutor de deces, conform Legii nr. 3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018

-în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, cuantumul este de 4.162 lei;

-în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, cuantumul este de 2.081 lei.

Atenţie! Referitor la ajutorul de deces şi cuantumul acestuia, acestea nu sunt influenţate de stagiul de cotizare, realizarea stagiului de cotizare nefiind o precondiţie, notează avocatnet.ro.

Atenţie! Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie să primească aprobarea celor două Camere ale Parlamentului, semnătura șefului statului și să fie publicat în Monitorul Oficial.

Vezi și;

Vești mari! O parte din această categorie de angajați ar putea lucra și după vârsta de pensionare

Lovitură în plin pentru Elena Udrea! Cu ea în Costa Rica, afacerile din România se prăbuşesc

Vești extraordinare pentru acești bugetari! Eugen Teodorovici a semnat

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare