sursa foto:  digi24.ro

Guvernul acordă noi vouchere pentru români: ‘O spun în premieră astăzi’

Guvernul României va acorda noi vouchere pentru români. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat un program-pilot prin care se vor acorda noi vouchere.

Concret, Mircea Fechet a explicat că se vor acorda finanțări pentru înlocuirea sobelor vechi din casele românilor cu unele cu o eficiență energetică mai mare.

Potrivit ministrului Mediului, aceste finanțări vor fi date sub formă de vouchere.

Ce a declarat Mircea Fechet:

Să știți că poluarea cu PM 10 și PM 2,5 și cu oxizi de azot din marile orașe provine din câteva mari surse. Una dintre ele se referă la sectorul de transport și probabil că vom fi nevoiți să mărim bugetele alocate programelor de decarbonizare a transportului de persoane, fie că vorbim despre Rabla Plus, probabil n-o să investim 780 de milioane atunci, o să fim nevoiți să investim 980 de milioane sau 1 miliard sau în funcție de bugetul alocat.

Dacă o să discutăm despre microbuze electrice, probabil vom fi nevoiți să majorăm acel buget, dacă discutăm – și o spun în premieră astăzi: am discutat cu colegii de la Administrația Fondului pentru Mediu și ne pregătim să inițiem un program-pilot, prin care să scoatem acele sobe din casele românilor cu eficiență 20 sau 25%, acele sobe foarte vechi și să le înlocuim, acordând o finanțare ușoară printr-un voucher, să le înlocuim cu sobe cu înaltă eficiență energetică, adică peste 90% eficiență.

Asta va însemna nu doar un mediu mai curat în acele comunități, dar va însemna și o presiune mai mică pe fondul forestier, pentru că una e să arzi 10 milioane metri cubi cu sobe cu o eficiență de 20% și alta e să arzi, să transformi în scrum mult mai puțin, având surse de încălzire de înaltă eficiență.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare