sursa foto:  replicahd.ro

Ieșire de ultimă oră a Violetei Alexandru! ‘Concluzia e clară: PSD nu și-a dorit creșterea pensiilor cu 40%’

Într-o postare pe pagina de socializare, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, anunță că PSD-ul nu și-a dorit creștrea pensiilor cu 40%.

Violeta Alexandru face acească afirmație bazându-se pe un articol publicat de Adevărul, în care se precizează că PSD a scos din Ordonanța Guvernului articolul privind creșterea cu 14%  a pensiilor, însă nu a mai pus nimic la loc.

„Jurnaliștii de la Adevărul explică foarte bine și concluzia e clară: PSD nu și-a dorit creșterea pensiilor cu 40%.
Nici când au dat legea, nici când Guvernul, în 2020, având în vedere situației economică generată de pandemie, a decis, totuși, să nu înghețe valoarea punctului de pensie ci să îl crească cu 14%. An greu, dar am mărit.
Ajunsă la Parlament, pe mâna specialistului Solomon, PSD a scos din Ordonanța Guvernului articolul privind creșterea cu 14% și nu a mai pus nimic în loc. Să nu îmi spuneți că Solomon – PSD nu avea experiență și că nu a știut ce făcea. Nimeni din staff-ul lui de la Comisia de Muncă nu a știut ce face? Întrebat de jurnaliști, Solomon – PSD care a condus până de curând Comisia de muncă din Camera Deputaților, acolo unde s-a luat decizia când a ajuns ordonanța Guvernului în dezbatere, dă vina pe altcineva.
Colegul meu, liberalul G. Andronache, spune foarte simplu că responsabilitatea nu poate fi decât a lui Solomon – PSD cel care controla Comisia de muncă. Acesta este PSD, nu își asumă. Păcăleala este în “Firea” PSD.
Mai bine spui oamenilor ce poți să faci și ce nu, îi tratezi corect, nu le înșeli așteptările. În curând îi vedeți la televizor și pe el și pe M. Budăi explicând cum au vrut ei să crească pensiile.
#deputatliberallamunca”, este mesajul Violetei Alexandru.

Curtea Constituţională a admis în şedinţa de miercuri sesizarea Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, mai exact la acele articole care prevăd majorarea cu 40% a punctului de pensie şi mărirea anticipate a salariilor cadrelor didactice.

Curtea a constatat că modalitatea defectuoasă prin care fosta majoritate PSD-ALDE a legiferat aceste majorări încalcă Constituţia.

Cronologic, lucrurile s-au petrecut în felul următor:

* Februarie 2020. Fosta majoritate PSD a impus, în pofida proiectului elaborat de Guvernul Orban, ca prin legea bugetului să se majoreze punctul de pensie cu 40% (adică la valoarea de 1.775 de lei) şi să se mărească anticipat salariile profesorilor de la 1 septembrie 2020, la valoarea prevăzută pentru anul 2022 în legea de salarizare unitară.

* August 2020. Guvernul a emis ulterior o ordonanţă de urgenţă în care a modificat cele două articole: punctul de pensie se majorează doar cu 14% (adică la valoarea de 1.442 de lei), iar salariile profesorilor se majorează tot anticipat, dar de la 1 septembrie 2021, adică un an mai tâziu decât au vrut PSD-iştii.

* Septembrie-octombrie 2020. Ordonanţa a ajuns în Parlament, unde tot fosta majoritate PSD a abrogat articolele introduse de către Guvern prin ordonanţă de urgenţă, dar nu a pus nimic în loc.

Or, conform normelor de tehnică legislativă, abrogarea unui articol de modificare sau de abrogare a unui articol initial nu atrage automat repunerea în vigoare a articolului initial. Curtea a constatat că modalitatea defectuoasă de legiferare ar fi creat un vid legislativ şi a declarat neconstituţionale articolele impuse de PSD.

Pentru ca parlamentarii PSD-ALDE să-şi fi atins scopul, era necesar ca, în octombrie, să fi preluat în legea de aprobare a ordonanţei de rectificare bugetară exact articolele pe care le impuseseră în februarie, la votarea legii bugetului. Ei însă doar au abrogat articolele Guvernului şi au creat ceea ce CCR a numit vid legislativ.

Curios e că toate celelalte modificări operate de PSD-ALDE în octombrie, mai puţin importante, au fost făcute cu respectarea normelor de tehnică legislativă şi, prin urmare, au trecut de filtrul Curţii Constituţionale”, scriu jurnaliștii de la Adevărul.

Vezi și

SURSE Omul lui Marcel Vela ar putea ajunge la șefia unei instituții de forță!

Legea a intrat în vigoare! Acești români se pot pensiona mai devreme

Vestea momentului! Statul vine cu noi beneficii pentru milioane de români. Vezi dacă te afli printre ei

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare