sursa foto:  avantaje.ro

Important! Ce compensații primesc salariații care lucrează în Vinerea Mare și de Paște

Vești importante pentru toți românii! Dacă lucrați în Vinerea Mare și de Paște trebuie să știți cum puteți fi recompensați pentru asta.

Salariații cu program obișnuit de lucru (luni-vineri) din România, fie ei angajați în mediul privat sau lucrători la stat, se bucură, între 26 și 29 aprilie 2019, de o minivacanță de patru zile cu ocazia Paștelui. Astfel, pe lângă prima și a doua zi de Paște, salariații beneficiază de timp liber și astăzi, în Vinerea Mare, zi care, începând de anul trecut, a devenit liberă. Totuși, nu toți salariații se bucură de aceste libere, motiv pentru care ei trebuie recompensați de angajatori.

Potrivit Codului muncii, adică actul care stabilește zilele în care salariații primesc timp liber, prima și a doua zi de Paște sunt zile nelucrătoare de sărbătoare legală. Prima și a doua zi de Paște pică în fiecare an duminică și luni, ceea ce înseamnă că perioada liberă are trei zile, scrie avocatnet.ro

Totuși, pentru că lista zilelor libere a fost extinsă anul trecut, minivacanța de care se bucură salariații cu program normal de lucru (luni – vineri) cu ocazia Paștelui are o durată de patru zile. Asta deoarece Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui, a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Astfel, în perioada cuprinsă între 26 și 29 aprilie 2019, angajații, fie aceștia lucrători la stat sau în mediul privat, beneficiază de timp liber. În plus, la două zile după încheierea acestei minivacanțe este și 1 mai (Ziua muncii), zi în care, de asemenea, nu se lucrează. Guvernul deja a decis să dea liber bugetarilor pe 30 aprilie 2019, pentru a face legătura între minivacanța de Paște și Ziua Muncii, iar angajatorii privați sunt liberi să procedeze la fel.

După cum stabilește legislația momentului, angajatorii sunt obligați să acorde timp liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală, dar există și categorii de angajați care trebuie să se prezinte la muncă chiar și în aceste zile. Este vorba, mai exact, despre angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și despre locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificul activității.

Atunci când salariații sunt nevoiți să lucreze în zile libere, angajatorii sunt obligați să le acorde compensații. Mai exact, pentru munca prestată în zile nelucrătoare, salariații au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă nu pot primi timp liber, salariații au dreptul de a primi un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Atenție! Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

Citește și:

Liviu Dragnea aruncă-n aer criticile Opoziției! ‘Am fluturașul de salariu la mine’

EXCLUSIV Omul lui Băsescu reacționează, după ce Klaus Iohannis i-a refuzat propunerea: ‘Nu renunțăm’

Vești bune! Ce categorie de salariați poate cere concediu de odihnă suplimentar

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare