spital

sursa foto:  revista22.ro

Incredibil! Spitalele impun ‘taxa pentru mame’- Iată care este cauza

De cele mai multe ori, atunci când mamele se internează în spital, alături de copiii bolnavi, acestea sunt obligate să plătească o taxă zilnică. Aceasta variază între 10 şi 50 de lei, iar în schimbul acesteia, mamele ar trebui să primească un pat şi mâncare.

Situația stă altfel în spitalele din România. Drept ‘răsplată’ pentru plata taxei, mamele stau înghesuite alături de cei mici și mănâncă ce primesc de acasă.

Asociaţia „Mame pentru Mame” va sesiza Avocatul Copilului din cadrul instituţiei Avocatul Poporului asupra acestor taxe.

Potrivit unei mame internate împreună cu cel mic, în spitalul pentru Copii din Iași „Toaleta nu are capac, nu există hârtie. Noi venim cu toate de acasă.
Am adus de acasă tot, absolut tot. Dezinfectant, tot! ? Nu ştiu pentru ce îi plătim”.
De asemenea, aceasta mărturisește că ,pentru a nu își lăsa copilul singur, nu a coborât să mănânc
”Nu, nu am coborât deloc, nu vreau s-o las singură şi ar fi trebuit să fie împreună, nu am cum s-o las singură şi eu să mă duc să mănânc

Acesta este doar unul din multe astfel de cazuri. Astfel de problemă se găsesc și la spitalul judeţean din Târgu Jiu, dar și la spitalul „Louis Țurcanu” din Timișoara.

Acestea sunt doar câteva spitale din România care au impus taxa pentru mame. Se practică și în București. Pe vremea când era ministru interimar la Sănătate, Raed Arafat a vrut să o elimine, însă nu s-a mai întâmplat nimic. Asociațiile de părinți spun însă că vor sesiza Avocatul Poporului.

Ana Măiţă , de la Asociația „Mame pentru Mame”: „Noi avem de gând să sesizăm inclusiv Avocatul Copilului din cadrul instituției Avocatului Poporului deoarece.. problema se pune în felul următor: atunci când avem un copil suficient de bolnav să necesite internare, acel copil deja are o suferinţă. Ca să adăugăm peste această suferinţă trauma absenţei unui părinte care poate nu îşi permite taxa aceea care este de la 15 la 50 lei, 50 lei este enorm şi pentru un părinte de condiţie medie. Deci, ca să adăugăm și această trauma a absenței impuse de condiții financiare a părintelui. Mi se pare o gravă încălcare a dreptului copilului. Între 3 și 5 ani, copiii au nevoie de atenția exclusivă aproape a părintilor de aceea o să vedeți că părinţii care au copiii în această categorie de vârstă vor face probabil cele mai mari eforturi pentru a se putea internă alături de copiii lor.”

Oana Grigore, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății: „Unitățile sanitare fac venituri proprii din această sumă pe le-o percep părinţilor. Sigur că ar trebui să ofere servicii hoteliere, adică patul în care părintele poate să stea alături de copil în salon și serviciile de masă”.

 

 

 

Vezi și Dezvăluire-bombă! Adevărata miza a războiului Klaus Iohannis-Olguța Vasilescu – Asigurarea pe care o așteaptă președintele

Mare atenție! S-a aflat cine va putea beneficia de pensia ocupațională

Lovitură pentru acești bugetari! Salariile lor sunt în pericol

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare