sursa foto:  calulorb.ro

Intrăm sub semnul sărăciei? Companiile din zona euro încetinesc majorările de prețuri. BCE: ‘Această moderație reflectă stabilizarea costurilor de producție’

Potrivit unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), companiile din zona euro majorează preţurile într-un ritm mai moderat deoarece costurile lor se stabilizează, cererea se reduce şi concurenţa creşte, deşi majorarea salariilor rămâne un motiv de îngrijorare.

 

Banca Centrală Europeană a majorat joi dobânda de referinţă cu 25 de puncte de bază şi a indicat că va înăspri în continuare politica monetară, pentru a contracara inflaţia, transmite Reuters

Studiul realizat în rândul a 61 mari companii din zona euro, din afara sectorului financiar, ar putea reprezenta un motiv de relaxare pentru BCE, firmele raportând creşteri mai lente ale preţurilor, deşi există diferenţe între sectoare.

Ritmul creşterii preţurilor de vânzare s-a moderat în general, aşa cum am anticipat la începutul anului. În mare măsură, această moderaţie reflectă stabilizarea costurilor de producţie şi reechilibrarea cererii şi ofertei„, a informat instituţia cu sediul la Frankfurt.

Costurile cu forţa de muncă sunt în creştere, anul acesta fiind aşteptată o majorare a salariilor cu 5%, similar cu nivelul estimat în februarie.

Aceasta înseamnă că furnizorii de servicii, care sunt în mod special afectaţi de costurile cu forţa de muncă, continuă să anticipeze majorări de preţuri semnificative. În schimb, firmele care vând bunuri de consum, în special bunuri neesenţiale, spun că majorările de preţuridevin mai dificile„, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare