sursa foto:  magazinulprogresiv.ro

Investigație: Auchan, gigant prezent și în România, sprijină soldații ruși din Ucraina!

O investigație din presa internațională scoate la iveală modul în care gigantul Auchan sprijină armata lui Vladimir Putin, în timpul invaziei din Ucraina.

O investigație comună a „The Insider” și a publicației franceze Le Monde, arată că lanțul de supermarketuri Auchan susține agresiunea rusă în Ucraina.

Ancheta, publicată la 17 februarie de „The Insider” este intitulată: „Cumpărați o mitralieră: Cum furnizează Auchan bunuri armatei ruse și își conduce angajații în față”.

Potrivit jurnaliştilor, Auchan, sub masca ajutorului umanitar, aprovizionează trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse în Ucraina. Marfa se livreaza gratuit, direct din depozite. Au existat și cazuri când Auchan a contribuit la mobilizarea angajaților săi în rândurile Forțelor Armate Ruse, scrie Ziare.com.

La începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, sute de mărci străine importante au părăsit piața rusă în semn de protest.

Auchan, în ciuda criticilor aspre la adresa sa, a rămas în Rusia. Conducerea companiei și-a argumentat apoi poziția prin faptul că nu își puteau părăsi angajații și clienții.

Judecând după ancheta jurnaliştilor, de fapt, „Auchan” a susţinut activ agresiunea. Numai în martie, compania a transferat bunuri în valoare de 2 milioane de ruble către armata rusă din Ucraina. Ajutorul, colectat special pentru ocupanții ruși, includeau șosete pentru bărbați, țigări, aparate de ras, brichete, dar nu și lucruri pentru copii sau femei. „Auchan a alocat aceste articole gratuit din stocurile sale”, se spune în articol.

Jurnaliştii cred că complicitatea la agresiune a fost convenită cu biroul din Moscova al companiei. Există motive să se creadă că Auchan a încălcat dreptul internațional, care permite ca asistența umanitară să fie acordată numai civililor în timpul conflictelor. Astfel, lanțul de supermarketuri poate intra sub sancțiuni internaționale.

Întregul holding Leroy Merlin, din care face parte Auchan, poate fi implicat în furnizarea ilegală de bunuri către teritoriile ocupate ale Ucrainei. Sursa citată a mai aflat că Auchan, printre altele, a ajutat activ Kremlinul să recruteze „carne de tun” pentru războiul cu Ucraina. Compania a colectat și a transferat către birourile militare de înregistrare și înrolare ale Federației Ruse date despre angajații săi, care sunt potriviți pentru mobilizare. Direct la locul de muncă, angajaților rețelei li s-au emis somații și concedieri.

Conducerea din Rusia a filialei Auchan a refuzat să comenteze acuzațiile.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare