sursa foto:  capital.ro

Ion Cristoiu: ‘Mașinăria mediatică a regimului Iohannis întreține de ceva timp o atmosferă națională isterică: Vin Rușii! Acum nici prin gând nu le trece să ne atace, să ne invadeze, să ne cucerească’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, despre actuala situație politică: ”Nu cred că Klaus Iohannis e atât de dus cu pluta încât să nu-și dea seama că ultima sa inițiativă e un eșec de proporții și că singura soluție ar fi alegerile anticipate, singurul moment menit a pune capăt ambiguității de pe scena politică. Mai mult ca sigur își dă seama și de aceea a apelat la crearea atmosferei isterice de pericol extern: Vin Rușii!”

 

Am mai scris în cîteva rînduri despre manifestarea unuia dintre cele mai grave fenomene postdecembriste:
Micșorarea drastică a forței întruchipate de Opoziție și de Presă.

Prin formarea Coaliției PSD-PNL-UDMR-Minorități, condusă de Klaus Iohannis și sprijinită de Sistemul instituțiilor de forță, România se confruntă cu cea mai puternică Putere (să-mi fie iertată formularea) din istoria postdecembristă. Această nemaipomenită putere a Puterii, amintind-o pe cea din țările cu partide unice, izvorăște și din slăbiciunea forțelor care ar trebui să se opună Puterii, care ar trebui s-o critice, să n-o lase să facă prostii.

Opoziția e întruchipată de USR și AUR, două formațiuni care se exclud reciproc. AUR e ținta unei campanii de agitație și propagandă născută din subteranele de la Cotroceni pentru a-l prezenta ca un partid nefrecventabil. USR nu și-a revenit după șocul căderii de la Guvernare. Partidul lui Dacian Cioloș a rămas închis cu zăvorul pe dinăuntru în bula de pe Internet.
Presa independentă, presa care trage de mînecă, se rezumă la cîteva site-uri și acelea abil manipulate astfel încă să evite atacurile eficiente.

Presa Puterii e însă zdrobitoare.
TVR și RRA acționează în Coaliție pentru susținerea regimului Iohannis, urmînd poziția adoptată de cele două partide care au luat în primire instituțiile publice de presă:
PNL (TVR) și PSD (RRA).

Trusturile de presă mogulizate – Digi 24 și Antena 3 – pînă mai ieri despărțite prin adversitățile dintre PNL și PSD și-au dat mîna după 25 noiembrie 2021 și, de atunci, alcătuiesc un cartel pus în slujba lui Klaus Iohannis.
Pentru că, indiscutabil, atît în plan politic, cît și în plan mediatic, coalițiile PNL-PSD și respectiv Digi 24 – Antena 3 sînt supuse lui Klaus Iohannis.

Inutil să trec aici în revistă semnele evidente, stridente chiar, ale Coaliției mediatice supuse lui Klaus Iohannis. E suficient să amintesc violenta campanie dusă de cartelul proprezidențial împotriva celor care nu se vaccinează, eludarea stînjenitoare a chestiunii întruchipate de Plagiatul lui Nicolae Ciucă și, mai ales, cîntarea permanentă a politicii externe duse de Klaus Iohannis.

E un adevăr de tăria unei axiome că faimoasa criză ucraineană ține de jocurile geopolitice ale Rusiei și Americii. Într-o revenire spectaculoasă la atmosfera Războiului Rece de odinioară, cele două puteri folosesc Ucraina (cum s-a întîmplat de atîtea ori în istorie cu țările marionetă) pentru a-și satisface orgoliile de mari puteri și, mai ales, pentru a-și fura reciproc din sferele de influență de pînă acum.

Ca și pe vremea Războiului Rece, e vorba de un joc de șah, desfășurat în diferite zone de pe glob (acum se petrece în Est), în care se dă șah, dar cu grija de a nu da șah mat.
În cadrul acestui joc de șah planetar, fiecare dintre cei doi adversari își arată mușchii în fața întregii planete.

Rusia se întrece în manevre militare la granițele Ucrainei cerînd în scris de la SUA garanția că țara lui Zelensky nu va fi admisă în NATO, deși știe că asta e o imposibilitate pentru America. Pe șest, America e gata în orice moment să semneze un angajament că NATO nu se va extinde, dar în public, în fața pămîntenilor, n-o poate face.

America trimite trupe în țările aflate în apropierea Ucrainei. Tot pentru a-și arăta mușchii.
E un adevăr cu valoare de axiomă că în nici o clipă la Moscova nu s-a pus problema unei invadări a unei țări membre NATO, inclusiv a României. Nu e sigur nici dacă va invada Ucraina (ar fi prea costisitor, nu din punctul de vedere al sancțiunilor, ci din cel al administrării unui teritoriu cucerit), d-apoi România. Rusia știe că un atac îndreptat împotriva unei țări membri NATO înseamnă activarea articolului 5. Și cum să atace Rusia România, membră NATO, cînd o clipă nu s-a pus problema unei invadări a Republicii Moldova, țară fostă sovietică și țară care nu e membră NATO. Și apoi, după invazie, ce să facă pînă la urmă cu România? Ar trebui să ne achite facturile la energie, să ne dea gaz pe gratis și să-i asigure lui Klaus Iohannis motorina pentru Mercedesul în care-și transportă Înaltul Fund.

 

Și cu toate acestea, mașinăria mediatică a regimului Iohannis întreține de ceva timp o atmosferă națională isterică: Vin Rușii!

După strigătul Vin Rușii! urmează precizarea:
Da, dar NATO e pregătită să ne apere. Drept pentru care în România vor veni trupe americane și, mai nou, trupe franceze.
Acesta e narativul dezvoltat de dimineață pînă seara de Cartelul propagandistic al Puterii: TVR, RRA, Digi 24, Antena 3.

RRA, de exemplu, l-a invitat la Apel matinal din dimineața lui 25 ianuarie 2022 pe Radu Tudor de la Antena 3 pentru a delira despre cum vin Rușii și cum ne va salva de invazie Secretarul adjunct NATO, Mircea Geoană. Seara, Antena 3 a isterizat o țară întreagă cu un fake news despre chemarea românilor sub arme.
În toate țările Uniunii Europene propaganda Puterii în chestiunea Crizei numite Ucraina e nuanțată sau chiar contrazisă în plan politic de Opoziție și, în plan mediatic, de presa independentă.
Cum așa ceva e greu de observat în România dominată de ceea ce era pentru Carol al II-lea Partidul Națiunii, atmosfera din spațiul public e cea de pericol iminent de invazie rusească.

Evident, se pune întrebarea:
Ce interes are Klaus Iohannis să impună o astfel de atmosferă?
O întrebare cu atît mai importantă cu cît e limpede oricui că în actuala Criză dintre SUA și Rusia, România și-a asumat rolul de maidanez provocator la adresa Rusiei.

Nimeni nu spune că România trebuia să iasă din frontul unit al Occidentului în fața Rusiei.

Dar, în timp ce alte țări din UE și din NATO (Germania, Franța, Ungaria, Croația) depun eforturi stăruitoare pentru descaladare, pentru menținerea păcii, România lui Klaus Iohannis depune eforturi pentru a fi război.

Tradiția de aur a politicii externe românești a fost de a lupta pentru pace, pentru rezolvarea conflictelor pe calea dialogului.
Acestei tradiții cu care ne mîndrim i-a pus capăt Klaus Iohannis.
Prin inițitivele sale tembele, precum cea de a cere miniștrilor Afacerilor Externe din UE să țină o ședință la Kiev, pentru a face sîc Moscovei, România contribuie la creșterea tensiunii, la escaladare.

Răspunsul la întrebarea cu interesul trimite la o veche șmecherie a tuturor celor care se confruntă cu probleme interne grave.
Nimic nu acoperă problemele interne grave decît crearea artificială a atmosferei de pericol.
De la acțiunea dușmanului de clasă pînă la invazia rușilor nu e decît un pas.
Un pas pe care l-a făcut Klaus Iohannis.

Sloganul Vin Rușii! impus atît partidelor care alcătuiesc la ora actuală un fel de Partid al Națiunii, cît și Cartelului de presă al Puterii, e piesa principală în efortul lui Klaus Iohannis de a abate atenția de la eșecul catastrofal al ultimei sale inițiative:
Formarea Coaliției PNL-PSD.

E limpede că această Coaliție nu funcționează. S-au împlinit două luni de cînd ea se află la guvernare și pînă acum, în afara ridicolelor păruieli electorale dintre PNL și PSD, această Coaliție n-a produs nimic.

Formarea acestei Coaliții a pus la îndoială echilibrul Putere-Opoziție, vital pentru orice democrație.

Ni s-a spus că merită asta cîtă vreme România are nevoie de o Putere capabilă să facă reformele cerute de interesul național.
Dacă actuala Coaliție ar fi făcut ceva pînă acum sau, măcar dacă ar da semne că ar fi pregătită să facă, tulburarea echilibrului ar fi fost justificată.
Numai că actuala Coaliție nu numai că n-a făcut nici o reformă, dar mai mult a provocat o scădere a nivelului de trai al românilor.

În nici una dintre marile probleme cu care se confruntă azi românii nu există o minimă unitate în cadrul Coaliției:
Nici în chestiunea facturilor la Energie, nici în chestiunea Certificatului verde, nici în chestiunea dezastrului din Poliție, nici în chestiunea colectării pentru Buget.

Nu cred că Klaus Iohannis e atît de dus cu pluta încît să nu-și dea seama că ultima sa inițiativă e un eșec de proporții și că singura soluție ar fi alegerile anticipate, singurul moment menit a pune capăt ambiguității de pe scena politică.
Mai mult ca sigur își dă seama și de aceea a apelat la crearea atmosferei isterice de pericol extern:
Vin Rușii!

Repet:
Rușii nu ne au la inimă, și nu de ieri, de azi, ci de decenii. Dacă ar putea ne-ar cuceri, cum au făcut-o în 1944. Numai că acum nici prin gînd nu le trece să ne atace, să ne invadeze, să ne cucerească”, conform cristoiublog.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare