sursa foto:  capital.ro

Ion Cristoiu: ‘Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, PSD a adoptat politica Pară mălăiață în gura lui Nătăfleață’

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu, afirmă că ”România și Bulgaria sunt surori la acceptarea MCV-ului. România și Bulgaria sunt surori în ce privește sărăcia, corupția, mizeria”.

”A luat aminte conducerea PSD la lecția din Bulgaria?!”

”Despre Badea Ion s-a spus că boicotează Istoria. Eu cred că Badea Ion boicotează Istoria, pentru că ține căciula trasă pe ochi. Și astfel el nu vede ceea ce se întîmplă dincolo de fruntariile țării. Pînă nu de mult nu vedea ceea ce se întîmplă la sute de kilometri dincolo de granițe. Acum – bag seamă – nu vede nici ceea ce se întîmplă dincolo la un metru de granițele țării. Altfel nu-mi explic trecerea sub tăcere de către presă, de către clasa politică, de către oficiali a rezultatelor obținute de partidele politice la scrutinul de duminică, 4 aprilie 2021, din Bulgaria. Alegerile din Bulgaria sînt importante ca semnificație pentru România, mai mult decît alegerile din Ungaria, din Serbia, din Ucraina. Bulgaria e sora noastră în toate clasamentele europene menite a dovedi că țările din Est sînt mult în urma celor din Vest. România și Bulgaria sînt surori la acceptarea MCV-ului. România și Bulgaria sînt surori în ce privește sărăcia, corupția, mizeria.

Nu numai din acest punct de vedere alegerile din Bulgaria sînt importante pentru noi. Ele sînt importante și pentru că putem sesiza în Bulgaria o serie de întîmplări care fie le repetă pe cele din România, fie le anunță.

Așadar Partidul lui Boiko Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), s-a clasat pe locul întîi, cu 26,18% din voturi. Pe locul doi, cu 17,66%, s-a clasat o nouă formațiune, creată în vara lui 2020, intitulată Există un Astfel de Popor! Pe locul trei, cu 14,9% s-a clasat Partidul Socialist Bulgar, corespondentul Partidului Social Democrat de la noi.

Cîteva considerații privind rezultatele din Bulgaria se impun:

1) Boiko Borisov deși are dificultăți în formarea guvernului s-a clasat totuși pe locul întîi. E de mirare pentru cine nu cunoaște situația din Bulgaria că Boiko Borisov e la putere, cu mici perioade de întrerupere, din 2009, pînă astăzi. A cîștigat pînă acum cinci alegeri parlamentare. E de mirare că a obținut acest scor în condițiile în care anul trecut el s-a confruntat cu un fel de 10 august multiplicat. Săptămîni în șir Bulgaria a fost paralizată de proteste de o violență rară, sprijinite de președintele țării și încurajate de Uniunea Europeană. În România despre aceste proteste s-a relatat pe larg deoarece păreau a imita protestele din 2017. Comparația e stupidă. Protestele din Bulgaria erau organizate împotriva unui Guvern de Centru-Dreapta, un fel de guvern PNL-USR-UDMR, și nu a unui Guvern de Stînga. Cu toate acestea Boiko Borisov nu a ajuns la pușcărie, ca Liviu Dragnea, și nici nu a pierdut alegerile. Formațiunea sa s-a clasat pe primul loc.

2) Pe locul doi (17,66%) s-a clasat un partid nou, Există un Astfel de Popor! înființat în vara lui 2020 de o vedetă de televiziune, un partid antisistem condus de un fel Dan Diaconescu mai bătrîn și cu chelie și mai bulgar decît românul Dan Diaconescu. Titlul partidului e dat de titlul unuia din cîntecele sale.

De remarcat că în alegerile din Bulgaria s-au prezentat partide cu titluri de tip lozincă: Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei, partidul lui Borisov, Există un Astfel de Popor!. O altă formațiune care a intrat în Parlament se numește „Ridică-te, Bulgaria! Mutrele mafiote, afară!” Nu cunosc atît de bine realitatea din Bulgaria pentru a explica de ce alegătorii au fost seduși de partide cu titlu de lozincă scrisă pe gard.

3) Asistăm la un eșec de proporții al Partidului Socialist Bulgar. Acest partid s-a clasat pe locul al treilea cu doar 14,9%.
De ce este șocant acest scor?
Pentru că Partidul Socialist Bulgar a fost partidul alternativă la formațiunile de Centru-Dreapta. Pînă în 2009, în diferite combinații, sau singur, Partidul Socialist Bulgar a fost la guvernare.

Te-ai fi așteptat ca Partidul Socialist Bulgar să învingă cu 60-70%. A stat atîta timp în Opoziție, din 2009, dar mai ales era de așteptat să fie beneficiarul prăbușirii GERB după mai mult de un deceniu de guvernare și al protestelor de anul trecut. Beneficiarul a fost partidul cu nume de lozincă Există un Astfel de Popor!

De ce n-a învins, dar mai ales de ce s-a clasat pe locul trei PSB? Explicația e simplă: Partidul a crezut, ca și PSD de acum, că voturile anti-Borisov vor veni în chip automat către el, fără să facă mare lucru pentru asta. Numai că voturile au mers către formațiunea nou înființată concurentă a Socialiștilor la anti-Borisov.

Pentru Partidul Social Democrat din România e o lecție însemnată. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, Partidul Social Democrat a adoptat politica Pară mălăiață în gura lui Nătăfleață. Stăm sub pom cu fața în sus și la un moment dat para o să cadă în gură fără ca noi ca noi să zgîlțîim copacul.

Această credință se întemeiază pe ipoteza că, pînă în 2024, pe partea Stîngă, alternativa la Puterea de Centru-Dreapta va fi Partidul Social Democrat. Iată însă că în Bulgaria a apărut peste noapte un partid, tot la Stînga, care a luat locul PSB. Acest lucru se poate întîmpla și la noi. Pînă în 2024 mai e vreme, și în orice moment, dacă situația economică și social-politică se înrăutățește – ceea ce e sigur pe fondul dezastrului din România – să apară un partid la Stînga, poate creat chiar peste noapte, care va surclasa Partidul Social Democrat.
A luat aminte conducerea PSD la lecția din Bulgaria?!”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare