sursa foto:  defenseromania.ro

Jurnalistul Radu Tudor: ‘Trebuie să înțelegem cu toții că în momentul în care prezența NATO în România sporește sunt șanse foarte mici ca Rusia să ne creeze nouă o surpriză neplăcută în mod direct’

Analistul militar Radu Tudor a expus, în direct la Antena 3, ultimele date ale evoluției dialogului dintre Rusia și blocul NATO cu privire la situația tensionată din Ucraina.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a avut joi o discuție telefonică cu secretarul apărării al Statelor Unite ale Americii, Lloyd J. Austin III, salutând anunţul SUA de a disloca forţe suplimentare în Europa de Est, inclusiv în sprijinul securităţii şi apărării României.

La ce ne putem aștepta în următoarea perioadă în evoluția conflictului din Ucraina, a explicat analistul Radu Tudor, care spune că România s-ar putea să fie singura de pe flancul de Est care are sprijin consistent militar atât de la americani, cât și de la francezi.

„Sunt două elemente de noutate, primul dintre ele este faptul că Rusia continuă să maseze trupe și tehnică militară la frontiera cu Ucraina, atât de pe teritoriul său, cât și de pe teritoriul belarus. Ei nu se opresc, în ciuda apelului la dialog făcut de Statele Unite și de NATO.

Al doilea element de noutate este că Statele Unite, prin Departamentul Apărării, au stabilit unitățile militare care vor trimite trupe în România, e vorba de patru unități de elită ale armatei americane și, cel mai probabil, în țara noastră vor fi trimiși 1000 de militari americani, suplimentar față de contingentele care se află la Deveselu, Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii.

Așadar, apelul făcut între Vasile Dîncu și Lloyd J. Austin III prevede exact acest anunț – vin trupe americane suplimentare în țara noastră, pentru apărare, pentru a descuraja Rusia și trebuie să înțelegem cu toții că în momentul în care prezența NATO în România sporește sunt șanse foarte mici ca Rusia să ne creeze nouă o surpriză neplăcută în mod direct.

Rusia a transmis un mesaj negativ la apelul NATO

Din păcate, Rusia, prin vocea lui Serghei Lavrov, a trimis un mesaj negativ în legătură cu apelul la dialog și la deschidere și la transparență, apel făcut prin răspunsurile scrise trimise de administrația americană, dar și de secretarul general al NATO.

Ieri, Lavrov a făcut o declarație de presă în care a spus că nu este mulțumit de răspunsurile primite, deși acolo erau oferte concrete precum redeschiderea misiunilor diplomatice reciproce – ale Rusiei la NATO șo ale NATO la Moscova, înființarea unui telefon roșu pentru a putea elimina orice fel de tensiune suplimentară care poate apărea pe parcurs… Evident, chestiunea vizitelor reciproce în bazele militare – Rusiei în bazele NATO și ale reprezentanților NATO în bazele Rusiei.

Ieri, ministrul francea al Apărării a reafirmat angajamentul în legătură cu dorința Franței de a trimite, în cadrul misiunii NATO, militari pe teritoriul României. S-ar putea ca țara noastră să fie singura de pe flancul de Est care are atât o prezență consistentă americană cât și o prezență consistentă militară franceză – ceea ce spune destul de mult.

Informația de ultimă oră este că după plecarea ministrului francez al Apărării de la București, aici, în țara noastră, a rămas o misiune militară franceză care împreună cu specialiștii MApN vor stabili exact coordonatele deplasării militarilor francezi în cadrul misiunii NATO din România.”, a explicat Radu Tudor, conform antena3.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare