sursa foto:  digi24.ro

Jurnalistul Radu Tudor: Winter is coming – Germania scade TVA la gaze de la 19 % la 7%

Guvernul german a decis să reducă temporar TVA la gaze naturale – de la 19% la 7% -, pentru a ajuta consumatorii să înfrunte scumpiri declanșate de Războiul rus în Ucraina, anunță joi cancelartul Olaf Scholz, relatează AFP.

Aceasta reducere a TVA Următoarele vor rămâne în vigoare până la sfârșitul lui martie 2024, anunță Scholz

”Ne așteptăm ca întreprinderile să aplice 100% cererilor acestei scădere”, subliniază anularea germană.

Creșterea prețurilor ”este o povară importantă pentru multe persoane”, recunoaște șeful Guvernului în această scurtă declarație de presă.

În timp ce prețurile cresc rapid, faptele la energie urmează să crească în mod sensibil – începutul la 1 octombrie -, când distribuitorii de gaze naturale vor putea, printr-o nouă lege, să acopere scumpirile de la cerere.

Întreprinderile vor putea să ceară 2,4 eurocenți în plus pe kilowatt-oră de gaze naturale de la particulari și întreprinderi.

Cu TVA, suma respectivă înseamnă 600 de euro în plus pe an într-o gospodărie medie cu doi copii și un consum de 20.000 KWh.

Guvernul de coaliție a încercat să scutească în întregime de la plata TVA – o măsură refuzată de către Comisia Europeană (CE).

Berlinul a decis, astfel să scadă taxa pe valoare, să adaugă la întreg consumul, ceea ce „descarcă consumatorii mai mult” decât prelevarea a 2,4 eurocenți, dă asigurări Olaf Schlz.

Cancelarul și-a reiterat promisiunea unui nou pachet de ajutoare ”menit să scadă presiunea care apasă asupra particularilor și întreprinderilor”.

Detaliile acestor măsuri sunt negociate, în prezent, în cadrul coaliției.

Germania a deblocat deja ajutoare în valoare totală de 30 de miliarde de euro, inclusiv rabaturi la pompă și un bilet popular, în valoare de nouă euro, care permite călătorii cu transportul în comun și cu trenuri regionale pe o perioadă de lună. Însă această măsură încetează la sfârşitul lui august, scrie news.ro, conform radu-tudor.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare