sursa foto:  presidency.ro

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Mondială a Mediului: Introducerea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru Ambalaje va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în contextul sărbătorii, astăzi, a Zilei Mondiale a Mediului.

„Ziua Mondială a Mediului contribuie la creşterea gradului de conştientizare cu privire la multiplele provocări la adresa mediului înconjurător şi constituie un imbold menit să mobilizeze cetăţenii pentru a acţiona în vederea limitării schimbărilor climatice, a protejării biodiversităţii şi pentru a combate poluarea aerului, a solului şi a apei. Protejarea mediului este de o importanţă crucială pentru sănătate şi pentru calitatea vieţii noastre”, transmite, în mesajul de astăzi, preşedintele Klaus Iohannis.

În acest context, preşedintele a făcut referire şi la un important proiect care se implementează, anul acesta, în România: Sistemul de Garanţie-Returnare pentru Ambalaje.

„Ziua Mondială a Mediului 2023 are ca temă principală limitarea poluării cu plastic. Estimările arată că aproximativ 20 de milioane de tone de plastic ajung anual în lacuri, râuri şi în mări din întreaga lume. Resursele de apă disponibile sunt deja supuse unei presiuni uriaşe, mai ales în contextul schimbărilor climatice care afectează regimul precipitaţiilor. Soluţiile pentru a limita poluarea cu plastic se bazează pe conştientizarea problemei, pe educaţie, pe utilizarea adecvată a resurselor naturale şi pe promovarea economiei circulare.

Prin implementarea măsurilor asociate economiei circulare, volumul de plastic care ajunge în oceane poate fi scăzut la nivel global cu peste 80% până în 2040. România colaborează cu alte state în vederea identificării celor mai bune mecanisme de reglementare, economice şi tehnologice pentru reducerea poluării cu plastic, inclusiv prin aderarea recentă la Coaliţia de Înaltă Ambiţie pentru a Stopa Poluarea cu Plastic.

Introducerea Sistemului de Garanţie-Returnare pentru Ambalaje la nivelul ţării noastre începând cu 2023 va genera un comportament individual mai responsabil şi va susţine economia circulară a plasticului.

Am înregistrat deja şi o serie de progrese în ceea ce priveşte protecţia mediului. În România, tot mai mulţi oameni sunt atenţi la utilizarea cât mai eficientă a resurselor energetice şi aleg să devină prosumatori, adică simultan producători şi consumatori, de energie din surse regenerabile într-un sistem energetic naţional mai sărac în dioxid de carbon”, afirmă preşedintele Iohannis.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare