sursa foto:  psnews.ro

Klaus Iohannis vrea ‘Guvernul Meu’, dar fără Ludovic Orban. Cine sunt miniștrii vizați pentru schimbare

În urma crizei provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, Guvernul Orban și-a pierdut foarte mult credibilitatea în rândul cetățenilor și acest lucru i-ar putea afecta foarte mult pe liberali la viitoarele alegeri. Toate aceste lucruri sunt foarte bine știute și de Klaus Iohannis care este dispus să facă sacrificii enorme, doar pentru a deține frâiele viitorului guvern.

 

Este încă greu de apreciat dacă la mijloc este tot mâna președintelui Klaus Iohannis, dar nu ar fi deloc exclus ca noua ”rebeliune” din cadrul Cabinetului Orban să nu își regăsească rădăcinile în dorința expresă a șefului statului de a găsi un alt premier care să conducă ”guvernul meu”. Cu toate că mult mai plauzibilă rămâne totuși varianta de lucru a timorării pe care o simt cei cinci membri ai guvernului care nu se dau duși de la butoanele ministerelor pe care le conduc de a da ochii cu ”propriul” electorat din teritoriu, conform celor de la publicația Național.

Și uite cum, deși se bătuse palma ca ”mica remaniere” să aibă loc la adăpostul perdelei de fum a intrării benevole în cursa electorală pentru alegerile locale a cinci miniștri care nu mai au susținerea politică necesară, mai ales la nivelul Palatului Cotroceni, deja ”s-a schimbat schimbarea”.

Pentru că, îngrijorați că la urnele de vot realitatea din teritoriu s-ar putea să nu mai semene deloc cu cea din sondajele oficiale atât de optimiste ale PNL-ului, oamenii lui Orban vizați de remanierea mascată au început să tragă de timp.

Cu toate că, după cum rezultă din informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, doi din ”grupul celor cinci” ar fi fost în cele din urmă de acord cu retragerea din guvern pentru a participa la alegeri… Dar doar la cele parlamentare! Pentru că la locale încă nu se știe cum iese…

I-a luat frica Olguței

Ionuț Stroe nu vrea la Dolj și Costel Alexe la Iași

”Chiloțarul” Ionuț Stroe nu vrea nici în ruptul caplui să își dea întâlnire cu electoratul doljean, deși la chiar vârful Partidului Național Liberal sunt tot mai multe voci care susțin cu vehemență că organizarea Campionatului European de fotbal din iunie 2021 nu trebuie sub nicio formă lăsată pe mâna actualului ministru al Sportului.

Cel care și-a atras antipatia multor politicieni, dar mai ales a oamenilor de sport prin ”negocierile” pe care le poartă pentru a mai ”smulge” câte o ”felie” din bazele sportive modernizate. Cel mai probabil pentru a-și putea instala astfel proprii oameni de încredere la conducere, bineînțeles.

Ceea ce chiar nu ar reprezenta o problemă, dacă ar fi vorba de nume reprezentative ale sportului românesc. Oricum, lui Stroe i s-a sugerat că ar da foarte bine o intrare a sa în lupta electorală la alegerile locale din Dolj, dar acesta nu s-a dus încă ”după fentă”. Mai ales că ministrul se pare că se teme să nu-și ”rupă capul” într-o confruntare directă cu Lia Olguța Vasilescu, aceasta anunțând deja că intră în luptă pentru a recuceri unul dintre ultimele potențiale fief-uri pesediste.

 

Astfel că Stroe nu vrea să candideze pentru președinția Consiliului Județean Dolj, la fel cum Costel Alexe ar da orice să nu mai fie nevoit să candideze la Consiliul Județean Iași.

 

Mai ales că ministrul Mediului nu este deloc convins că echipa pe care trebuie să o facă alături de pesedisto-penelistul Mihai Chirică reprezintă cu adevărat cartea câștigătoare.

Numai că actualul edil ieșean Mihai Chirică este girat mai nou de către chiar președintele Klaus Iohannis. Iar ”dezastrul” deja provocat la Ministerul Mediului a făcut ca tot mai multe voci să ceară îndepărtarea sa cât nu este prea târziu, chiar dacă prețul plătit este președinția Consiliului Județean Iași, una râvnită și de alți lideri liberali.

”Grindă” și Vela

Ion Ștefan ”Grindă” se crede mai deștept decât partidul

Un joc ceva mai subtil încearcă să îl facă tocmai Ion Ștefan ”Grindă”! Cu toate că ”redirecționarea” acestuia de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației la Consiliul Județean Vrancea ar reprezenta o ușurare pentru cam toți ceilalți miniștri liberali.

Însă Ion Ștefan se face că se dă de ceasul morții pentru promovarea tinerilor liberali la vârful politicii… Strategie prin care încearcă să scape de ”decaparea” iminentă din fruntea ministerului, promovându-și însă în același timp unul dintre oamenii de casă la butoanele județului natal. Și cu toate că este greu de crezut că greii partidului se vor lăsa prostiți de manevrele ministrului, cel puțin ”Grindă” încearcă…

Marcel Vela ar pleca și nu prea la Caraș – Severin

La fel ca și Marcel Vela de altfel. Ce-i drept, având ceva experiență în spate în comisia senatorială de profil, acesta conștientizează pe deplin că după ieșirea din starea de alertă partidul trebuie să ofere drept ”ofrandă” nemulțumirii publice ceva ”capete” de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale sau serviciile secrete.

Însă cum poziția iohanniștilor din sistem este prea puternică, la fel ca și cea a lui Nicolae Ionel Ciucă de altfel, singura ”ofertă” disponibilă rămâne Vela. Cel care, din acest punct de vedere cel puțin chiar că s-ar întoarce de bună voie la Caraș Severin. Numai că acestuia a început să îi placă și în ”liga mare” de la București, astfel că ar prefera să se ”sacrifice” rămânând în fruntea MAI. În timp ce la președinția Consiliului Județean Caraș Severin ar merge pe mâna miliardarului Romeo Dunca…

Anisie se bagă, dar nu participă!

Monica Anisie doar tulbură apele la Sectorul 2

O altă pistă pe care nu se știe dacă PNL-ul o va urma sau nu este cea a candidaturii Monicăi Anisie la alegerile locale. Acolo unde, ce-i drept, ministrul Educației chiar nu are de gând să se avânte pe persoană fizică.

 

Numai că după ce a tulburat apele la Sectorul 2, dând ”cu bâta în balta” propriului electorat, acum s-ar putea vedea pusă în fața unei situații greu de gestionat. Și anume să candideze la Primărie, cu toate că Anisie ar prefera doar să facă jocurile din umbra ministerului…

 

Oricum, Ludovic Orban va avea de tras cu ”grupul celor cinci”, mai ales dacă premierul chiar vrea să facă de urgență ”curățenie” în propriul guvern. Cu toate că la Administrația Prezidențială șeful Guvernului este deja suspectat că nu va mișca un deget în acest sens. Mai ales că în locul celor cinci miniștri cu care barem Orban are o relație bună ar urma să fie numiți strict ”oamenii președintelui”…

Citește și:

Surpriză! Pe cine ar pregăti PSD ca premier

Contracte fără număr pentru liberali, după ce Mihai Chirica a ajuns candidatul PNL la Primăria Iași

Lovitură de teatru în privința tratamentului pentru coronavirus: ‘Este apă de ploaie, nu are niciun efect’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare