contract

Legea va intra în vigoare duminică! Apar noi reguli pentru această activitate

Potrivit Legii nr. 270/2020 privind munca în domeniul pescuitului maritim, publicată recent în Monitorul Oficial, angajatorii care folosesc salariați la pescuitul maritim comercial vor trebui să respecte, începând de duminică, o lege specială pentru această activitate.

Conform noului act normativ, pescari pot fi angajate doar persoane care au cel puțin 18 ani. Totuși, pot lucra și cei care au minimum 16 ani, condiția fiind să nu urmeze o formă de învăţământ obligatoriu de zi. În orice caz, muncile periculoase și munca de noapte pot fi îndeplinite numai de pescarii care au trecut de vârsta majoratului.

În același timp, pescarii își pot desfășura activitatea la bordul navelor numai dacă sunt apți din punct de vedere medical, angajatorii încheind cu aceștia un contract individual de muncă special (un exemplar va fi păstrat la bordul navei, împreună cu evidența orelor lucrate).

În privința orelor lucrate, actul normativ prevede unele excepții de la Codul muncii. Ca atare, pescarii pot lucra cel mult 14 ore în orice interval de 24 de ore și maximum 72 de ore în orice perioadă de șapte zile, precizează Avocatnet. Oricum, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, calculată la o perioadă de referinţă de cel mult 12 luni.

Totodată, pescarii au dreptul la un repaus de cel puțin zece ore în orice perioadă de 24 de ore și de cel puțin 77 de ore în orice perioadă de șapte zile. „Orele de repaus pot fi împărțite în cel mult două perioade, dintre care una având durata de cel puțin 6 ore, fără ca intervalul dintre două perioade consecutive de repaus să depășească 14 ore”, este detaliat în lege. În situații de pericol, pescarii trebuie să lucreze inclusiv în timpul orelor de repaus, adică să efectueze ore de muncă suplimentare până la restabilirea situaţiei normale.

„Comandantul are dreptul să solicite unui pescar să presteze orele de muncă necesare pentru siguranța imediată a navei, a persoanelor de la bord sau a capturii ori în scopul de a se acorda ajutor altor ambarcațiuni sau nave ori altor persoane aflate în pericol pe mare. (…) comandantul poate să suspende programul orelor de repaus și să îi solicite unui pescar să efectueze ore de muncă suplimentare până la restabilirea situației normale”, este subliniat în lege.

Perioada minimă de concediu de odihnă pentru pescari este cea stabilită de Codul muncii, respectiv de 20 de zile lucrătoare, iar angajatorul poate stabili perioada de timp liber atunci când navele de pescuit nu pot ieși pe mare, dacă această perioadă depăşeşte o lună. Angajatorii vor risca să fie amendați dacă nu respectă prevederile referitoare la timpul de muncă și de odihnă (între 6.000 și 10.000 de lei). Chiar dacă acum există o lege specială pentru pescari, angajatorii vor trebui să respecte și prevederile Codului muncii.

 

Vezi și: Mega-veste! Vârsta de pensionare va fi redusă pentru mii de angajați

SURSE A fost scandal la întocmirea listelor USR-PLUS! Liderul PLUS care a lucrat în Poliție, dar ar fi omis să le spună colegilor de alianță de acest job

Veste bună pentru angajații cu datorii la creditori. De ce beneficii ar putea avea parte

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare