sursa foto:  www.romaniatv.net

Lira sterlină în picaj. Viitor economic incert pentru Marea Britanie

Deși au votat în favoarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, acum britanicii par să aibă motive de îngrijorare având în vedere că Brexitul are efecte nedorite asupra economiei din Regat.

Analiștii au fost luați prin surprindere de cel mai recent raport privind inflația care atestă că lira sterlină a scăzut la cel mai jos nivel din cinci săptămâni.

Citește și:Decizie importantă a Guvernului în privința Programului Prima Casă

Lira sterlină a scăzut în raport cu principalele 16 valute după ce rata inflației de luna trecută a rămas neschimbată. Lira a scăzut cu 1,2%, la 1,3175 dolari/lira și cu 1,3% în raport cu euro. Lira sterlină a atins minimul ultimilor 31 de ani pe 6 iulie, la o cotație de 1,2787 dolari/lira și încă este cu 11% sub nivelul de dinaintea votului pentru Brexit, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

Banca Angliei, care a redus dobânda de referință și a extins programul de achiziție de obligațiuni luna trecută, va păstra măsurile de stimulare neschimbate pe 15 septembrie, potrivit estimărilor analiștilor.

Lira a scăzut și din cauza volumului ridicat vândut în urma creșterii dinaintea ședineți FED și a Băncii Japoniei.

Prețurile de consum au crescut cu numai 0,6%, potrivit Oficiului Național de Statistică din Londra, mai puțin decât estimările analiștilor, care anunțau un avans de 0,7%.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare