Loc rușinos pentru România într-un clasament privind democrația!

Din Europa, România este țara de pe ultimul loc în ceea ce privește democrația.

 Modificările din justiţie şi demiterea şefei DNA de către ministru împotriva deciziei CSM au afectat libertăţile civile ale românilor. Faţă de acum 7 ani, România a căzut 7 locuri, şi a fost întrecută, la nivel mondial, de ţări precum Trinidad Tobago, Gana şi Republica Dominicană, scrie știrileprotv.ro.

Analiza a fost făcută de experţii de la The Economist Intelligence Unit care au calculat indicele democraţiei în ultimii 12 ani, pentru 165 de ţări. 

Eram deasupra lor, dar în timp ce bulgarii şi-au continuat evoluţia spre bine, noi am stagnat sau chiar am luat-o la vale. Acum suntem pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Şi, din păcate pentru noi, semănăm mai mult cu Ungaria şi Polonia, două state cu probleme politice din ce în ce mai mari, potrivit analiştilor.

Unde e România în lume? Departe de primul loc ocupat de Norvegia, nu ne apropiem nici măcar de plutonul următor de state cum sunt Trinidad Tobago şi Bulgaria. Iată-ne mai jos de Republică Dominicana, pe locul 66 din 165 posibile.

Acest indice este calculat pe baza unor repere clare. Dacă le comparăm cu cele din 2012, vedem unde am pierdut.
Procesul electoral şi pluralismul sunt mai slab punctate ca acum 7 ani. Şi la capitolul funcţionarea guvernării stăm mai prost, potrivit celor de la The Economist. S-a îmbunătăţit participarea politică, avem un număr mai mare de partide, iar acestea se pot înfiinţa mai uşor. În schimb cea mai mare pierdere este la capitolul libertăţi civile.

Raportul scrie explicit că scorul a scăzut după implementarea în 2018 a mai multor legi care au redus independența sistemului judiciar. Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a fost de asemenea înlăturat în 2018 la cererea ministrului justiției, împotriva opiniilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Grav este ca – deşi pare un raport politic, el ne poate influenţa şi economia – investitorii urmăresc adesea starea democraţiei în ţările în care vor să îşi deschidă afaceri. 

Citește și:

Mare atenție! Autoritățile trag un semnal de alarmă! Ce medicament nu trebuie cumpărat

De necrezut! Unde ar locui tatăl premierului Viorica Dăncilă (foto) – Imagini incredibile

Atomica a fost lansată! Viorica Dăncilă ar urma să-l trădeze pe Liviu Dragnea – Mișcare făcută pe la spate

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare