sursa foto:  treehugger.com

Lovitură cruntă pentru europenii care dețin vaci! Bovinele sunt amenințate de o boală gravă legată de schimbările climatice. Boala se manifestă prin febră, anorexie, mers șchiopătat și detresă respiratorie

Vești proaste pentru crescătorii de vaci din Europa! O boală mortală amenință bovinele.

 

Boala hemoragică epizootică„, care poate fi fatală la bovine, a fost detectată pentru prima data în Europa: sosirea insectelor care o transmit este „o consecinţă a schimbărilor climatice, relatează agenţia sanitară franceză Anses, transmite AFP.

Primele cazuri de această boală virală, netransmisibilă la om, au fost depistate în toamna anului 2022 pe insula italiană Sardinia, apoi în Sicilia, indică Anses într-o notă pe site-ul său. Focare au fost apoi reperate în Andaluzia, în sudul Spaniei.

La bovine, această boală potenţial mortală se manifestă prin febră, anorexie, mers şchiopătat şi detresă respiratorie, a precizat agenţia.

Boala, care afectează în principal cerbul cu coadă albă şi vitele, a fost descoperită în Statele Unite în 1955. Virusul, transmis prin înţepături de insecte, „ s-a răspândit de atunci în Asia, Australia şi Africa„.

Acum 15 ani nu ne imaginam că boala ar putea ajunge într-o zi în Europa„, explică cercetătorul Stéphan Zientara, citat de Anses. „Extinderea sa este o consecinţă directă a schimbărilor climatice, care permit insectelor vectori să supravieţuiască în regiunile noastre”, a precizat el.

Potrivit cercetătorului, „cea mai probabilă ipoteză este că insectele au fost aduse peste Mediterană de vânt„. Nu este disponibil niciun vaccin împotriva tipului de virus identificat în Europa.

În Franţa au fost instituite măsuri de supraveghere, subliniază Anses, „cu scopul de a analiza orice animal suspect„, în special în rândul celor din familia Cervidae, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare