sursa foto:  impact.ro

Lovitură pentru Ludovic Orban și Florin Cîțu! Liderul PNL care i-a depășit în topul încrederii în politicieni

Într-un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), Ludovic Orban și Florin Cîțu au fost depășiți de un alt lider PNL, într-un top al încrederii în politicieni.

După președintele Klaus Iohannis, al doilea cel mai bine văzut politician este liberalul Emil Boc, primarul Clujului.

20,5% dintre respondenți au multă încredere în Klaus Iohannis, iar 8,5% foarte multă încredere.

Pe locul al doilea se află Emil Boc, 16,6% dintre persoanele care au răspuns având multă încredere în el, iar 8,5% având foarte multă încredere.

Premierul României, Florin Cîțu, este al treilea cel mai bine văzut politician: 8,1% având foarte multă încredere în el, iar 13,5% multă încredere.

Ludovic Orban, președintele PNL, se află de-abia pe locul 5, după Dacian Cioloș.

În Cioloș au multă încredere 11,6% dintre respondenți, iar 7% au foarte multă încredere.

În Ludovic Orban au multă încredere 11,2% dintre cei cei care au răspuns, iar 6,3% au foarte multă încredere.

Trebuie precizat că procentele sunt calculate în funcție de totalul populației cu drept de vot, dat fiind că persoanele intervievate nu au precizat dacă merg sau nu la vot.

Metodologie 

  • Sondajul a fost efectuat în perioada 30 martie – 11 aprilie 2021 pe un eșantion național de 1.420 persoane, reprezentativ  pentru populația adultă a României. Cercetarea a fost concepută și realizată de studenți ai facultăților de Antreprenoriat,  Ingineria și Managementul Afacerilor, Energetică, Electronică și masteranzi de la Comunicare Managerială și Studii Europene  din Universitatea Politehnica din București. 
  • Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de  dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.  
  • Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de  încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,6%.  Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități  (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.  
  • Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online persoanele vârstnice și  cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar. 
  • Persoanele intervievate domiciliază în 126 localități urbane și rurale din toate județele țării.  
  • Interviurile s-au realizat online. Studenții au trimis un link cu chestionarul prin sms, au trimis mesaje pe Facebook și mailuri  unor oameni selectați aleator din diverse baze de date și pagini de pe internet din fiecare județ, respectând principiile  probabiliste de selecție a lor.  
  • Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, conferențiar universitar în cadrul Departamentului de Formare pentru Cariera  Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București și președinte al Biroului de Cercetări Sociale. 
  • Cercetarea nu a fost finanțată de nimeni, fiind realizată cu scop didactic în cadrul cursurilor de sociologie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare