sursa foto:  cotidianul.ro

Lovtură de teatru oficială! Cele mai scăzute costuri istorice

După ce a izbucnit un scandal uriaș legat de împrumuturile pe care le face Ministerul Finanțelor, instituția condusă de Florin Cîțu a reacționat.

MFP susține că România a atras 3 miliarde de euro de pe piețele externe la cele mai scãzute costuri istorice.

Emisiunea de euroobligațiuni lansatã sãptãmâna trecutã de Ministerul Finanțelor Publice s-a bucurat de un interes record din partea investitorilor, România reușind o serie de performanțe care i-au consolidat, astfel, poziția de emitent sofisticat pe piețele externe:

– atragerea celui mai mare volum de finanțare într-o singurã tranzacție cu primã de emisiune negativã;
– cea mai mare cerere înregistratã vreodatã la o emisiune din partea investitorilor înainte de stabilirea costului final al emisiunii (cu ordine de peste 12 miliarde de euro); la închiderea emisiunii nivelul cererii s-a situat de asemenea la un nivel record, de 9,6 miliarde euro, emisiunea fiind supra subscrisã in final de peste 3 ori, cu o participare din partea unui numãr de peste 500 de investitori;
– cea mai mare reducere a costului fațã de nivelul inițial lansat în piațã, de 30 puncte de bazã;
– randamentul de 2,025% pentru tranșa de 12 ani este cel mai scãzut randament obținut vreodatã de România pentru aceastã maturitate;
– prin randamentele titlurilor de stat lansate in ianuarie 2020 s-a realizat o economie de cca. 16,6 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 12 ani si 4,4 mil. Euro pentru emisiunea cu maturitatea de 30 ani.

„Deși ne confruntãm cu o serie de provocãri economice și politice, emisiunea reprezintã o performanțã deosebitã a Ministerului Finanțelor Publice și confirmã, încã o datã, încrederea investitorilor în coerența politicilor actualului Guvern de asigurare a stabilitãții fiscale și bugetare. Acest test al investitorilor este un semn foarte bun pentru un Guvern tânãr, instalat de numai douã luni”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Fondurile aferente emisiunii de euroobligațiuni lansate de MFP pe piețele externe în data 21 ianuarie, în valoare totalã de 3 miliarde euro, au fost încasate marți, 28 ianuarie.

Emisiunea a fost realizatã în doua tranșe, din care 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,025% și o dobândã de 2,000% pe an și 1,6 miliarde euro cu maturitatea de 30 ani, cu un randament de 3,391% și o dobândã de 3,375% pe an.

Tranzacția a fost intermediatã de cãtre BNP Paribas, Citigroup Global Markets Limited, Raiffeisen Bank Internațional AG, Societe Generale și Unicredit Bank AG.

Baza investiționalã a tranzacției a fost deosebit de diversificatã din punct de vedere geografic, iar din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele tranșe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri administrate privat.

De remarcat cã tranșa cu maturitatea cea mai lungã, pe termen de 30 de ani, a fost acoperitã în proporție de peste 75% de marii investitori activi pe piețele internaționale de capital – SUA, Germania și Marea Britanie.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea gradualã a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri masive pentru cele douã tranșe. Fațã de valorile cu care au fost lansate inițial în piațã cele douã tranșe, de 210 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și de 315 puncte de bazã peste cotația de referințã Mid-Swap pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse cu 30 puncte de bazã, obținându-se în final pentru prima data prime de emisiune negative importante pentru cele douã tranșe de cca 5 – 10 puncte de bazã. Astfel România a emis obligațiuni la cel mai scãzut cost aferent unui împrumut al statului pentru maturitatea de 12 ani.

Tranzacția face parte din planul de finanțare de pe piețele externe aferent anului 2020, în conformitate cu OUG nr. 64/2007 privind datoria publicã. Potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2020, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, valoarea sumelor planificate a fi atrase în anul 2020 de pe piețele externe prin emisiuni de euroobligațiuni, operațiuni de rãscumpãrare anticipata si preschimbare parțiala a unor serii de euroobligațiuni existente, plasamente private și prin trageri din împrumuturi contractate de la instituții financiare internaționale, este estimatã la un nivel de până la 6 miliarde Euro.

Vezi și

EXCLUSIV Probele care au ajuns pe masa DGA! Informații despre greul cercetat la ordinul lui Marcel Vela, după plângerea lu Dumitru Coarnă

Alertă pentru șoferi! Se dau amenzi de mii de lei pentru această faptă

Marcel Vela, somat de urgență: Cu ei să înceapă reorganizarea! Să le desființeze!

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare