sursa foto:  digi24.ro

Manevra lui Vladimir Putin? Aleksandr Lukașenko: ‘S-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus’

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a lansat acuzații la adresa Ucrainei, susținând că țara prezidată de către Volodimir Zelenski a lansat rachete către Belarus.

Lukașenko a afirmat, sâmbătă, că armata sa a doborât rachete lansate dinspre Ucraina asupra Belarusului, în contextul speculaţiilor privind o implicare mai mare a Minskului în conflictul dintre Kiev şi Moscova, relatează AFP, conform Agerpres.

Evident, totul pare a fi parte dintr-un plan bine pus la puncte pe axa Moscova-Minsk.

„Suntem provocaţi. Trebuie să vă spun că în urmă cu circa trei zile, poate mai mult, s-a încercat dinspre Ucraina să se lovească ţinte militare din Belarus. Slavă Domnului, sistemele noastre antiaeriene Panţir au interceptat toate rachetele lansate de forţele ucrainene”, a afirmat el, citat de agenţia de presă de stat Belta.

„Repet ce am spus şi în urmă cu mai mult de un an: nu intenţionăm să luptăm în Ucraina”, a declarat el.

De la atacul Kremlinului asupra Ucrainei, la 24 februarie, Belarusul, aliat al Rusiei, a servit ca bază pentru forţele ruseşti.

Trupele ruse au folosit Belarusul în special în încercarea de a ocupa capitala Kiev, însă au renunţat la sfârşitul lunii martie, în faţa rezistenţei ucrainene, şi s-au retras.

Regimul lui Lukaşenko, supus unor sancţiuni occidentale puternice, este extrem de dependent militar şi economic de Rusia.

Săptămâna trecută, preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat că Moscova va livra „în următoarele luni” Belarusului rachete Iskander-M capabile să transporte încărcături nucleare.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare