sursa foto:  news.ro

Mare atenție! Amenzi usturătoare pentru cei care vând sau oferă gratuit alcool minorilor

Mare atenție, români! Potrivit unui proiect de lege înregistrat la Senat, persoanele care vând sau oferă gratuit alcool minorilor vor plăti amenzi care pot ajunge până la 10.000 lei.

 

Proiectul legislativ înregistrat la Senat pentru dezbatere, prevede modificarea art.3 alin.(l) lit. a) și e) din Legea nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Potrivit noilor prevederi, localurile publice care vând sau oferă gratuit alcool minorilor vor plăti amenzi cuprinse între 5.000 lei și 10.000 lei.

Amenzi între 5.000 lei și 10.000 lei.

Obiectivul acestei reglementări este de a modifica cuantumul amenzilor prevăzute pentru servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, minorilor, precum și desfacerea, comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în locurile publice, la intrarea în curțile și în interioarele lor, cum sunt: spitale și alte unități sanitare, centre de plasament al minorilor, unități și instituții de învățământ și educație, lăcașuri de cult și instituții religioase aferente cultelor care interzic consumul băuturilor alcoolice în practicarea religiei respective, pe trotuarele sau aleile de acces ale acestora. Astfel sancțiunea ar urma să varieze între 5.000 lei și 10.000 lei.

Modificarea legii în sensul creșterii amenzilor poate contribui la consolidarea normelor sociale sănătoase legate de consumul de alcool în societate. Aceasta poate ajuta la transmiterea unui mesaj clar că consumul de alcool la o vârstă fragedă nu este acceptabil și poate avea consecințe serioase.”, se arată în proiectul de lege.

În momentul de față, potrivit Legii 61/1991, amenzile variază între 100 și 500 de lei.

Inițiatorii modificărilor legislative sunt de părere că având amenzi mai mari, se poate asigura că încălcările sunt sancționate corespunzător, ceea ce poate servi ca un factor de descurajare pentru cei care consideră că pot încălca legea fără consecințe”.

Consumul de alcool la o vârstă fragedă poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor. De exemplu, poate crește riscul de dezvoltare a dependenței de alcool în viața adultă, poate afecta dezvoltarea creierului într-o perioadă critică și poate contribui la tulburări psihologice cum ar fi depresia și anxietatea. Existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora. în cazurile în care consumul de alcool, fie el ocazional sau chiar excesiv, poate provoca consecințe semnificative asupra minorilor, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”, se mai arată în proiectul de lege.

De reamintit este că în luna iunie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce stabilește drept contravenţie comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori, de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare