sursa foto:  news.ro

Mare atenție, români! Amendă de până la 2500 de lei pentru nerespectarea acestor reguli

Important: Se vor da amenzi usturătoare! Proprietarii de câini sunt obligați prin lege să strângă mizeria lăsată în urmă de animalel de companie.

 

Dacă stăpânii patrupedelor nu se vor supune reglementărilor legislative, aceștia riscă amenzi de până la 2500 de lei.

 

Ce obligații au stăpânii câinilor

Un recent proiect aprobat în ședința Consiliului Local Sector 5 București modifică regulamentul privind reglementarea activităţilor comerciale şi de protecţie a mediului.

Astfel, în noua lege se stipulează că esre contravenţie „nerespectarea obligaţiilor legale de către posesorii animalelor de companie de a deţine asupra lor materialele necesare, astfel încât să asigure curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice”.

Plângerile formulate împotriva proceselor-verbale de constatare a contravenţiilor se depun şi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Proprietarii pot fi amendați cu sume cuprinse între 1500 și 2500 de lei

Și, potrivit legii, proprietarii de câini care nu strâng mizeria lăsată de patrupede pot fi amendați cu sume cuprinse între 1500 și 2500 de lei.

În plus, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.55/2002, riscă să fie sancționați și cei care nu pun botniță, zgardă și lesă câinelui atunci când îl scot la plimbare în spații publice. Amenda, în acest caz, este cuprinsă între 1.500 de lei și 3.000 de lei.

ATENȚIE: obligativitatea „echipăriicâinelui cu botniță, zgardă și lesă se aplică doar celor din rase periculoase și/sau care au fost antrenați pentru lupte.

Legislația în domeniu împarte câinii periculoși în două categorii, în funcție de rasă. Astfel, în prima categorie intră câinii de luptă și cei de atac: PitBull, Boerbull, Bandog și metișii lor. În cea de-a doua categorie avem American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.

Recent, un proiect de lege depus la Senat propune mărirea valorii sancțiunilor, la 5000 de lei, aplicată proprietarilor de câini care își plimbă animalele fără botniță, potrivit gandul.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare