sursa foto:  abc.net.au

Marea Britanie agită spiritele în Extremul Orient: ‘Taiwanul nu este singur. Țările democratice trebuie să fie mai unite ca niciodată în fața expansiunii autoritare’

Lidera unei delegaţii de parlamentari britanici într-o vizită în Taiwan a declarat că este dreptul democraţiilor să se angajeze în dialog, în timp ce grupul s-a întâlnit cu preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen pe fondul tensiunilor regionale.

O delegaţie britanică condusă de parlamentara Alicia Kearns a sosit marţi în Taiwan pentru o vizită de cinci zile, prima a unei comisii parlamentare britanice în Taiwan după 2006, relatează DPA.

Kearns a spus că Taiwanul a înflorit de la o democraţie în curs de dezvoltare la „una dintre cele mai puternice democraţii din lume”, în timp ce lumea a alunecat spre autoritarism în ultimele două decenii şi este dreptul democraţiilor să se angajeze în dialog parlamentar.

Ne bucurăm de o perspectivă mai globală şi îi recunoaştem şi salutăm pe partenerii noştri valoroşi din Indo-Pacific„, i-a declarat Kearns lui Tsai, în timp ce i-a îndemnat pe aliaţi să se unească şi să salute participarea Taiwanului în mai multe organisme multinaţionale.

Taiwanul are prieteni. Şi Taiwanul nu este singur„, a mai declarat Kearns într-o conferinţă de presă când a fost întrebată cum va reacţiona Marea Britanie dacă China ar ataca Taiwanul, subliniind că obiectivul sprijinului britanic pentru Taiwan este prevenirea conflictelor.

Tsai a mulţumit legiuitorilor britanici aflaţi în vizită pentru „sprijinirea Taiwanului prin acţiuni” pe fondul tensiunilor regionale.

Ţările democratice trebuie să fie mai unite ca niciodată în faţa expansiunii autoritare„, a declarat Tsai delegaţiei aflate în vizită.

Ambasada Chinei în Marea Britanie a numit miercuri vizita o „încălcare flagrantă” a aşa-numitului principiu al unei singure Chine.

Taiwanul este o democraţie autoguvernată şi insula s-a considerat mult timp ca independentă. Beijingul respinge contactele oficiale între ţări şi Taiwan, considerând republica insulară democratică ca parte a Chinei. Tensiunile s-au intensificat în ultimele luni, aminteşte DPA, informează agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare