sursa foto:  europafm.ro

EXCLUSIV Marea păcăleală privind impozitarea pensiilor speciale! Lovitură de teatru: ‘Vor pierde foarte puțin cei care au pensii mari’

Deși se face tam-tam pe tema impozitării pensiilor de serviciu, așa-numitele pensii speciale, adevărul pare a fi cu totul altul. Cei care au acum pensii uriașe nu vor fi atât de afectați de noua Lege a taxării veniturilor din pensii. Cel puțin, asta susține Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI. De exemplu, la o pensie de 15.000 de lei, la care respectivul a contribuit cu 8.000 de lei, impozitul va fi de doar 500 de lei. Dumitru Coarnă a declarat, pentru Bugetul.ro, că politicienii încearcă acum, în an de alegeri locale și parlamentare, să câștige capital politic, prin această mișcare. Potrivit șefului sindical, această lege adoptată de Parlamentul României va fi declarată neconstituțională de către CCR, iar politicienii sunt conștienți de acest aspect.

Vezi și Magistratura – afacere de familie. Cine e și ce încasări are de la statul român judecătorul care l-a eliberat pe criminalul care i-a dat foc tinerei de 17 ani

Eu astăzi am înaintat scrisori deschise către Avocatul Poporului, către Înalta Curte de Casație și Justiție și către Președintele României, pentru că sunt cele trei entități care, conform Constituției, au posibilitatea să atace la CCR această lege, fiindcă, în opinia mea, este neconstituțională.

Am văzut că parlamentarii au făcut front comun și nimeni nu o să o atace, și am ales varianta asta. Eu sunt convins că legea va fi declarată neconstituțională, pentru că este neconstituțională.

Conform Articolului 56 din Constituție, trebuie să fie un echilibru în zona fiscală. Ori aici se dezechilibrează din punct de vedere fiscal. Se creează o dublă impunere, deși au numit-o taxă, că ei o numesc taxă.

Pensiile se impozitează o dată. Chiar dacă această taxă se aplică doar pe diferența dintre contributivitate și pensia în plată, va fi o dublă impozitare în fapt. De aceea au și numit-o taxă, ca să evite neconstituționalitatea, dar este profund neconstituțională.

Politicienii noștri gândesc într-o paradigmă și într-o cheie politică. Sunt conștienți 99% că această lege va fi respinsă de Curtea Constituțională, dar or să spună „Vedeți, noi am vrut, cei de la Curte, nu, pentru că au interese”.

Nu așa se face. Dacă chiar voiau să facă lucrul ăsta, aveau la îndemână impozitul standard progresiv. Puteau să facă în Codul Fiscal o impozitare progresivă în toată zona de venituri, așa cum prevede Constituția României.

Și vă mai spun un lucru. M-am uitat pe inițiativa legislativă. Are carențe clare, are contradicții în termeni. Din recalcularea asta, ei vor trebui să-mi stabilească mie cât am contribuit, după care, cât am în plată și să impoziteze diferența.

La o pensie de 15.000 de lei, unde s-a contribuit cu 8.000, taxa va fi de 500 de lei

Vor pierde foarte puțin cei care au pensii mari. De exemplu, la o pensie de 15.000 de lei, dacă, să zicem, am contribuit cu 8.000, îmi rămâne diferența de 7.000 de lei.

Ei bine, la cei 7.000 aplic taxa progresivă. Între 0 și 2.000 de lei, nu aplic nimic. Rămâne o diferență de 5.000, care e sub 7.000. Așadar, aplicăm taxa de 10% din 5.000. Asta înseamnă că o pensie cu 15.000 de lei va fi taxată cu 500 de lei.

Ei încearcă să câștige capital politic acum, înainte de alegeri, iar economiile de care spun vor fi nesemnificative. Am văzut o declarație a lui Ciolacu, în care îi spune lui Orban că acum are bani să majoreze pensiile. Este fals, e o minciună sfruntată. Practic, dacă se aplică această lege, ar fi o economie de până în 500 de milioane de lei. Ori, acolo vorbim de câteva miliarde.

Toate partidele au urmărit un impact politic. La fel au făcut și anul acesta în februarie, când au votat acea lege (n.r. – Legea privind eliminarea pensiilor speciale), iar ulterior a fost declarată neconstituțională. Ei fac cu bună știință legi neconstituționale, ca apoi să zică ei au vrut, dar n-a vrut CCR-ul”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă.

Înalta Curte a sesizat deja CCR-ul cu privire la neconstituționalitatea legii

Joi, Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională a Românie cu privire la neconstituționalitatea legii privind taxarea pensiilor de serviciu.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat joi, 18 iunie, Secţiile Unite ale ÎCCJ, pentru a analiza posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pentru controlul de constituţionalitate, înainte de promulgare, a legii care introduce impozitarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor şi ale altor categorii profesionale, informează Știripesurse.ro, după cum am scris AICI.

Informația ne-a fost confirmat și de către Dumitru Coarnă.

 

„Am primit informația acum, pe surse, că deja Înalta Curte ar fi sesizat la Curtea Constituțională legea privind impozitarea pensiilor de serviciu”, a spus, pentru Bugetul.ro, Coarnă.

Ce spune legea adoptată de Parlament

Art. 134³ se referă la calculul, reţinerea, plata şi declararea taxei pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă.

„Plătitorii de venituri din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă au obligaţia lunară, de a calcula, reţine, declara şi plăti taxa la bugetul de stat”, spune alin. (1).

Alin. (2) se referă la modul de calcul. Taxa se calculează prin aplicarea următorului barem lunar asupra venitului lunar taxabil, determinat potrivit art. 134² alin. (1) sau (2), după caz:

Până la 2.000, inclusiv – 0%

Între 2.001-7.000, inclusiv – 10%

Peste 7.001 – 85% pentru ceea ce depășește suma de 7001 lei.

Taxa nu poate diminua pensia stabilită în baza principiului contributivității

Taxa calculată potrivit alin. (2) nu poate diminua cuantumul pensiei din sistemul public stabilită în baza principiului contributivității.

În cazul în care diferența între venitul lunar taxabil și taxa calculată potrivit alin.(2) se situează sub nivelul cuantumului pensiei din sistemul public stabilită în baza principiului contributivității.”, se precizează la alin. (3).

Cui îi va fi taxată pensia, dacă legea va fi promulgată de Klaus Iohannis

a) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

d) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice, cu modificările şi completările ulterioare;

e) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

f) indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

g) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare;

h) pensia de serviciu prevăzută de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu modificările ulterioare;

i) pensii militare prevăzute de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare;

j) indemnizaţia pentru limită de vârstă prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare;

k) indemnizaţia lunară acordată persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român prevăzută de Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, cu modificările și completările ulterioare.

Vezi și

Colegiul Medicilor: ‘Panica indusă de Guvern în rândul populației a reușit să ucidă. S-a murit mai mult de infarct, de ocluzii și de cancer’

SURSE Coronavirusul ‘pătrunde’ în Primărie! Un nou focar de infecție bubuie în România?

Magistratura – afacere de familie. Cine e și ce încasări are de la statul român judecătorul care l-a eliberat pe criminalul care i-a dat foc tinerei de 17 ani

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare