sursa foto:  ziarulromanesc.de

Mărturii cutremurătoare! Cum a murit românul plecat să culeagă sparanghel în Germania: ‘striga că vrea să trăiască, dar șefii l-au izolat într-o baracă și acolo a murit’

Nicolae Bahan, suceveanul care a murit pe 11 aprilie de COVID-19 în timp ce era la cules de sparanghel în Germania, lângă Freiburg, a cerut să fie dus la spital. Șefii l-au refuzat. Apoi, tot ei au negat că a murit infectat, deși în fermă sunt tot mai mulți angajați cu simptome, după cum spun doi muncitori care i-au fost colegi, conform celor de la Libertatea.

Cei de la Libertatea a vorbit cu doi dintre muncitorii români care culeg sparanghel la aceeași fermă, plasată lângă un teren închis de fotbal, unde a murit Nicolae Bahan de COVID-19. Ei spun că după moartea suceveanului, nu s-a aplicat nici o măsură de protecție pentru ceilalți 500 de lucrători.

Patronii firmei Wassmer neagă că bărbatul de 54 de ani a avut coronavirus, deși în fermă sunt tot mai mulți angajați care manifestă simptome, „30 fiind izolați în barăci pe câmp ca să nu știe nimeni de ei“.

MAE susține că autoritățile germane au făcut o anchetă la fața locului, în urma căreia nu s-au descoperit nereguli.

Pe de altă parte, MAE îi contrazice pe patronii nemți, confirmând că un alt cetățean român este infectat și a fost pus în carantină alături de contacții săi.

Printre cei care pleacă

Nicolae Bahan, 54 de ani, și soția lui, Silvia, locuiau în Solca, un oraș sucevean care nu-i mai mare decât o comună. În ultima săptămână a lui martie, au făcut parte dintr-un grup de  150 de muncitori sezonieri suceveni care au plecat. Pentru ei, a câștiga o pâine era mai important decât să stea acasă, în izolare, în cel mai lovit județ al României de epidemie.

Soții Bahan s-au angajat la ferma Wassmer, aflată la 23 km de orașul Freiburg, la marginea unui sat numit Schlatt. În dreapta fermei este un club de fotbal închis. În rest, numai câmp. Cei mai mulți lucrători de la ferma germană, din totalul de 500, sunt români.

”Nicolae nu avea aer” Cei doi se trezeau zilnic cu noaptea-n cap. La șase dimineața trebuiau să fie pe câmpul de sparanghel. Culegeau în genunchi până la șapte-opt-nouă seara, depindea de ora la care își terminau norma de coș.

Unul dintre foștii colegi ai lui Nicolae Bahan: El a cerut să meargă la spital, dar patronii nu s-au îndurat. Soția lui s-a dus la doamna Anca, care se ocupă de noi, românii, și vorbește cu șefii nemți. I-a cerut pastile, că nu avea aer. Îl durea pieptul. Doamna Anca i-a dat două pastile și i-a spus să rămână în cameră. Pe nevasta lui au mutat-o în altă baracă.

Pe 11 aprilie, puțin după 7 dimineața, Nicolae Bahan și-a dat ultima suflare. Suceveanul avea și probleme cu inima, dar COVID-19 i-a împins sfârșitul, după cum au confirmat cei de la Ministerul Afacerilor Externe.

Prea târziu

Unul dintre foștii colegi ai lui Nicolae Bahan: Eram acolo. Am refuzat să merg la muncă în ziua aia. A ieșit în fața barăcii și spunea că n-are aer și să-l ducă la spital. O femeie care stătea lângă baraca lui a mers la doamna Anca. Ea a chemat salvarea. Au venit patru doctori, dar prea târziu. Salvarea a sunat la poliție să declare decesul.

Înainte să vină poliția, Anca, șefa lui, a vrut să-l bage în baracă, să nu vadă ce se întâmplă. „Eu m-am sfădit. Nu-mi venea a crede“, mai spune acesta.

După moartea lui Nicolae, câteva zeci au plecat de frică

Un muncitor: Cum să vă zic? Acolo e greu tare. Îs șefii foarte răi. Se face batjocură de oameni. Ajunge românul acolo ca să câștige un ban, dar nu știe ce-l așteaptă în câmp.

La câteva zile după decesul lui Nicolae, el a plecat de la  fermă împreună cu alte zeci de persoane.

Citește textul integral aici…

Citește și:

Mega-veste! Anumiți români vor fi scutiți de impozite

Un cunoscut doctor șochează: Motivul real pentru care a fost ‘sacrificat’ Adrian Streinu-Cercel

Șocant! România în plină pandemie este cel mai mare exportator de forță de muncă. Cum s-a ajuns aici

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare