Maxim 50% fonduri nerambursabile, pentru investiție de minim 1 milion euro. 2020, ultimul an în care mai poți accesa ajutorul de stat.

2020 este ultimul an în care mai este valabilă Schema de Ajutor de Stat aprobată prin HG 807/2014, potrivit căreia poți accesa maxim 50% nerambursabil dintr-o investiție de minim 1 milion euro cu condiția să plătești taxe și impozite (impozit pe profit,noi angajați, taxe la bugetul local) de aceeași valoare cu grantul primit, în termen de 5 ani de la finalizarea investiției.

Sunt eligibile companii nou inființate sau existente, IMM – uri sau companii mari care doresc să acceseze finantare nerambursabilă pentru proiecte de investiții (construcție hală noua, extindere, achiziție echipamente noi etc.) în valoare de minimum 1 mil euro.

Se acordă 50% nerambursabil cu excepția Regiunii Vest (Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș) și Ilfov unde companiile primesc doar 35% nerambursabil; pentru Bucuresti se acordă maxim 10%.

În cazul în care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, dar există cereri de acord pentru finanţare care nu s-au încadrat în bugetul alocat și care îndeplinesc cumulativ condiţiile şi criteriile de eligibilitate prevăzute de HG-urile de mai sus, Ministerul Finanţelor Publice emite proiectul acordului pentru finanţare.

Proiectele de acord pentru finanţare se aprobă în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs sau în limita bugetului alocat în anul următor, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.

Schema funcționează pe mecanismul cererilor de rambursare; nu se acordă avans; rambursările se pot realiza gradual, pe faze de lucrări/achiziții echipamente.

Pentru a depune proiectul, companiile ar trebui să dețină terenul, un proiect minimal de arhitectură și un deviz general.

În cazul în care se depune un proiect cu construcție de hală/achiziție echipamente este nevoie de un flux tehnologic foarte clar și previziuni financiare care să prognozeze plata de taxe și impozite pe 5 ani cel puțin la nivelul valorii ajutorului de stat primit.

În cadrul planului de afaceri societatea trebuie să demonstreze existența unor contracte ferme pe termen mediu și lung (minimum 3-5 ani) pentru vânzarea produselor care vor rezulta din noul proiect de investiții.

Un aspect pozitiv al HG 476/2018 este faptul că beneficiarul poate demara, pe riscul său investiția imediat după depunerea cererii de finanțare. Se poate câștiga astfel cca. 1 an în comparație cu sesiunea anterioară de depunere a cererilor de finanțare.

Beneficiarii vor trebui să probeze sursa cofinanțării proiectului: credit bancar, scrisoare de confort, împrumut intragrup sau din resurse propria, dacă situațiile financiare pe 2018 permit această sursă, precizează startupcafe.ro

Vezi și

EXCLUSIV Lovitură de teatru! O bancă cu peste un milion de clienți nu a plătit pensiile românilor! Reacția ministrului Muncii

Cutremur la vârful scenei politice! Ludovic Orban, ‘împins pe scări’! Klaus Iohannis ar fi bătut palma pentru un nou prim-ministru

Polițiștii se reped la Marcel Vela: Procedează precum Carmen Dan! Operațiune demarată în week-end

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare