sursa foto:  digi24.ro

Medicul Emilian Imbri atrage atenția în privința valului 4: ‘Putem depăși 5.000-6.000 de cazuri pe zi. Sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză’

Medicul Emilian Imbri a declarat miercuri, pentru B1 TV, că între 45 și 50% dintre românii care se află acum în țară ar putea avea imunitate în fața COVID-19, fie ca urmare a vaccinării, fie după trecerea prin boală. În opinia sa, persoanele care au o imunitate scăzută cu siguranță vor accepta și a treia doză de vaccin. Specialistul a mai vorbit despre creșterea numărului de infectări, în contextul valului 4 al pandemiei, și despre schimbările de strategie care ar trebui aduse campaniei de vaccinare.

Emilian Imbri, despre campania de vaccinare anti-COVID și valul 4 al pandemiei.

Specialistul a afirmat că e posibil ca 45-50% din populația care se află acum în România să aibă anticorpi fie ca urmare a vaccinării, fie după trecerea prin boală: 

„Ținând cont că la copii vaccinarea nu a început încă și nu s-au făcut încă presiuni pentru vaccinarea copiilor, asta însemană cam cinci milioane de suflete, mai luăm în calcul că o parte din populație e plecată din țară – 3 milioane – și mai rămânem cu cei care s-au vaccinat, unii au făcut boala, unii au anunțat, alții nu au anunțat și e un procent semnificativ. Dacă în Israel se consideră că 10% din populație a făcut boala și se adaugă peste cei vaccinați, putem lua ca discuție că un număr însemnat de oameni au făcut boala și au imunitate și ajungem la 45-50%, dar din populația care locuiește în România. Asta înseamnă că e bine”.

Întrebat în legătură că atitudinea relaxată a unor români în fața pericolului valului 4 al pandemiei, Imbri a răspuns: 

„Pentru că am vorbit fără să fac încă glume… Românii sunt, în general, relaxați. E un specific, o calitate a românului, e relaxat și merge pe principiul ”las că merge, las să se întâmple și vedem apoi”. Eu sunt convins că cei care s-au vaccinat vor face și a treia doză”.

„Oficial, nimeni n-a spus că din septembrie începem să ne revaccinăm, dar neoficial voci pertinente și oficiale – colonelul Gheorghiță și mai mulți politicieni – au spus că poate din septembrie începem vaccinarea persoanelor care au probleme și o imunitate mai scăzută. E o nuanță foare bună. Eu cred că persoanele astea sigur vor veni la vaccinare”, a mai declarat Emiliam Imbri, pentru B1 TV.

Despre valul 4 al pandemiei de coronavirus, acesta a afirmat: 

„Se vehiculează printre specialiști, epidemiologi și virusologi, că vom ajunge probabil la 1.500 de cazuri pe zi. E posibil, dar nu poți să dai o dată exactă. Dacă faceți un calcul matematic, o să constatați că putem depăși 5.000-6.000 pe zi, avem de unde, apropo de populația care ar putea fi expusă”

Emilian Imbri a mai declarat că e nevoie de două schimbări în strategia de vaccinare: trebuie vaccinate persoanele care ajung în această perioadă în România, deoarece ele au circulat și pot aduce noile tulpini de virus, și trebuie convinși oamenii că nu au de ce să se teamă de efectele adverse ale vaccinului: „orice prospect al oricărui medicament are două pagini de contraindicații”, informează b1tv.ro

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare