emilian imbri

sursa foto:  politicidesanatate.ro

Medicul Emilian Imbri: ‘Dacă moare pacientul și avea Covid, diagnosticul principal nu este Covid, el se trece doar în subsidiar. Este unul dintre diagnosticele de deces’’

Emilian Imbri, fost manager al Spitalului Victor Babeș, a explicat, într-o intervenție telefonică la REALITATEA PLUS, că nu sunt ascunse datele privind morții Covid, ci este vorba doar despre faptul că decesele cauzate de noul coronavirus nu au un anumit cod de boală, iar atunci când pacientul murea, era trecută doar simptomatologia, în timp Covid era trecut doar în subsidiarul dosarului de deces.

„Problema e un pic mai complicată. Să nu încercăm să reținem cifrele, pentru că nu ne ajută la înțelegerea fenomenului. În februarie, când a început pandemia în România, nu exista niciun cod pentru boală, iar atunci era trecuta doar simptomatologia. De exemplu, pneumonie sau alte boli cronice de care suferea persoana respectivă. Atunci nu se cunoștea că virusul poate să ducă la un infarct sau la afectarea altor organe”, spune medicul.

„Nu aveam coduri. Abia în luna mai s-a stabilit introducerea unor coduri, dar nu sunt coduri de boală, nu există un cod de boală principală. Totuși, un om care vine la spital și este depistat cu Covid, dar a murit într-un accident de mașină, atunci este trecut ca decedat din cauze violente, nu din cauza virusului.

Exista oameni care pleacă acasă sănătoși sau cu sechele, iar o parte dintre ei mor. Aici există decese cu Covid pozitiv și negativ. Simptomatologic, au ieșit analize că nu există dubiu că are virusul, dar de ce nu s-a pozitivat testul? Sunt multe motive”, spune specialistul.

Emilian Imbri spune că sunt multe cazuri în care pacienții cu comorbidități sunt tratați de Covid, sunt mutați în spitale suport, iar acolo li se agravează afecțiunile pe care le au de foarte mult timp.

„Există bolnavi care după câteva zile ajung în spital, tocmai pentru că au afecțiuni care sunt agravate de virus. Dar dacă moare și are Covid, diagnosticul principal nu este Covid, el se trece doar în subsidiar. Este unul dintre diagnosticele de deces. Aveam pacienți care treceau peste perioada de tratament și devenea clar că a trecut infecția, dar avea în continuare boala cronică. Atunci, îl transferam într-un spital suport, iar acolo se întâmpla să se agraveze starea din cauza bolii cronice.

Eu am luat în caclul doar ce știam din spitalul Babeș. Când au apărut aceste coduri „U” pentru Covid, am recalculat cazurile retroactiv, dar nu toate spitalele au făcut același lucru și nu toate știau ce să facă. Dar, nu cred că este vorba de date ascunse și nici nu știu cui i-ar folosi”, a declarat Emilian Imbri, conform cu realitatea.net

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare