sursa foto:  ft.com

Medicul Octavian Jurma: ‘Boala se oprește în locul în care se infectează oamenii. Parcă n-a fost carantină, lumea petrece, cântă în biserici, se aude de pe stradă, deci e veselie generală’

Medicul epidemiolog Octavian Jurma  a declarat că ”Nu discutăm deloc despre limitarea numărului de infecții. Boala se oprește în locul în care se infectează oamenii. S-a dat liber – verbal, e adevărat – la relaxare, dar eu văd deja în Timișoara, în jurul nostru, parcă n-a fost carantină”.

 

„Din păcate, așa cum vedem, pentru că avem deja istoricul pandemiei de un an de zile, numărul de internări la ATI este curba care scade cel mai lent și durează cel mai mult timp. Să nu uităm că am intrat în valul trei cu 900 de oameni internați în ATI, aproape dublu față de platoul din vară. Se știa foarte bine că un val trei va adăuga cel puțin 500 de cazuri în ATI, lucru pe care l-a menționat și premierul, însă iarăși, după câte vedeți, n-am avut o stare de urgență să fie o mobilizare națională, fiecare să doneze o cărămidă, să facem ceva să mărim această capacitate.

Însă, dacă strategia noastră se va limita mereu la a mări capacitatea la ATI, este la fel ca și cum aș spune la un moment dat n-o să mai avem locuri în cimitire. Pe cine o să dăm vina, pe Biserică, că n-a făcut destule locuri? Asta este atitudinea noastră față de pandemie, să mărim pur și simplu capacitatea? Acesta este locul în care boala se termină, nu în care boala se oprește”, a declarat Octavian Jurma, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

El sa arătat de părere că „boala se oprește în locul în care se infectează oamenii”.

„Nu discutăm deloc despre limitarea numărului de infecții. Boala se oprește în locul în care se infectează oamenii. S-a dat liber – verbal, e adevărat – la relaxare, dar eu văd deja în Timișoara, în jurul nostru, parcă n-a fost carantină, lumea petrece, cântă în biserici, se aude de pe stradă, deci e veselie generală. Parcă aceste știri parcă vin din altă țară, de pe altă planetă”, a adăugat Octavian Jurma.

Epidemiologul a vorbit și despre tragedia de la Spitalul Victor Babeș.

„Chiar și situația de astăzi – totuși, acest TIR s-a defectat, au fost niște semnale de alarmă, acest tehnician era la fața locului? Cât timp i-a luat să ajungă din momentul în care a fost sunat până acolo? Ce s-a întâmplat? De ce mai erau acolo oameni?”, a spus el. Referitor la faptul că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat să intre în TIR-ul ATI, Octavian Jurma a afirmat: „Da, dar întrebarea e de ce mai erau pacienți în acel TIR dacă s-a defectat instalația de oxigen. Omul acela era calificat să lucreze cu pacienți? Care dintre noi și-ar asuma, dacă e tehnician pur și simplu, să lucreze pe o instalație de oxigen la care sunt în continuare conectați bolnavi?”, conform b1.ro.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare