sursa foto:  rri.ro

Medicul Octavian Jurma: ‘Setea după revenirea la, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după ‘normalitatea drogului”

Medicul epidemiolog Octavian Jurma afirmă că ”Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece”.

”Șansa reală de a preveni un nou val de infectări se reduce spre zero pe zi ce trece.Nu numai că nu vom avea 6 milioane de persoane vaccinate la 1 iulie, dar vom fi norocoși dacă vom avea 5 milioane de persoane vaccinate la 1 august si 30% din populație vaccinată în 1 septembrie.

Dacă rata de vaccinare cu prima doză se pastrează la nivelul mediu din ultimele zile, pragul de 10 milioane de persoane vaccinate (52% din populația rezidentă) nu va fi atins în 1 septembrie 2021, cum ne anunța încrezător chiar Primul Ministru, ci abia în 7 iulie 2022.
Este tabloul unui dezastru anunțat triumfal când politicienii noștri au declarat în luna mai că pandemia de COVID-19 este un capitol închis în România și prin urmare prioritatea României este revenirea necondiționată și cu orice preț la vechea normalitate.
Setea după revenirea la „vechea normalitate”, cea de dinainte de pandemie, e similară cu disperarea dependentului după „normalitatea drogului”. În vechea normalitate politicienii nu au nici o responsabilitate pentru declarațiile și faptele lor. În vechea normalitate scopul primar al instituțiilor publice este să angajeze clientela de partid.
Vechea normalitate se vede însa în România și din cifrele și măsurile legate de pandemie. Pur și simplu nu este normal să te vaccinezi dacă nu există epidemia. Dacă amenințarea pandemiei a dispărut magic când politicienii au bătut din palme, la fel de magic a dispărut și nevoia de vaccinare a populației.
Așa cum se vede din grafic, nu doar că vaccinarea a intrat în platou descendent dar și populația cu riscul cel mai ridicat de deces într-un eventual val 4 este în mare majoritate lipsita de protecția vaccinului.
Tulpina Delta (indiana) infectează și tinerii mai ușor. Nici aceasta grupă nu e protejată. Școlile nu se vor deschide în siguranță dacă profesorii și elevii/studenții nu sunt vaccinați. În școlile noastre rămâne obligatorie prezența copiilor nu și siguranța lor.
Cât de importantă este să avem 50% din populație vaccinată?
Vedem asta chiar acum, când imunizare totală prin vaccinare și infectare este în jurul a 50%. Ne bucurăm azi de reducerea aproape de zero a numărului de infectări și de revenirea la o viață aproape normală, însă singurul mod în care aceasta stare poate poate fi păzită, poate deveni permanentă, este ca și cei care s-au infectat să se vaccineze pentru a dobândi o imunitate de lungă durată și la fel de robustă sau chiar mai bună decât cei vaccinați.
În lipsa, asumată politic, a altor măsuri de limitarea a infecțiilor, valul 4 poate fi prevenit în România doar prin vaccinare. În ruleta rusească a pandemiei guvernul a pus pistolul pe masă și te va lasă să îți tragi un virus în piept.
Paradoxul capitulării guvernului (care va da vina pe populație) este că ne aflăm este cea mai bună perioadă pentru vaccinare, care este o măsura preventivă, adică previne o boală în viitor (după 30 de zile). Vaccinul se administrează ideal când nu există amenințarea cu infectarea imediat înainte sau după vaccin. Astfel riscul de selecție a unei tulpini rezistente la vaccin este foarte scăzut iar beneficiul prevenirii unui nou val de infectări este foarte mare.
Concluzia este seacă și dură, dar este adevărul rece pe care mulți refuză să îl contemple:
În afara unor motive medicale, decizia de a nu te vaccina este o decizie de a contribui la apariția unui nou val de infectări și prin asta la boală și suferința celor din jurul tău”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare