Best Mystery Books

sursa foto:  galaxypress.com

Mega-lovitură! Unul dintre cei mai importanți procurori din țară este acuzat de plagiat masiv în teza de doctorat, dar a fost iertat

Bogdan Licu, Prim-adjunct al Procurorului General al României, este acuzat de plagiat masiv în teza de doctorat, dar cei de la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) au suspendat analiza doctoratului. În momentul de față există și un dosar în curs de judecare, dar e plimbat între instanțe și încă nu s-a dat un prim termen .

 

Hotărârea CNATDCU, îi deschide calea lui Licu pentru un mandat liniștit de trei ani la conducerea Parchetului. Cel mai probabil, o decizie finală a instanței în cazul lui Licu va fi dată după terminarea mandatului de la Parchetul General și pensionarea sa.

Întârzierea de care era nevoie

”În cazul sesizării de plagiat pe numele domnului Licu Bogdan Dimitrie, vă informăm ca această sesizare este suspendată până la finalizarea în instanță a procesului aflat pe rolul instanțelor de judecată”, a fost răspunsul trimis zilele trecute, către G4Media.ro, de Ion Ciucă, coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU.

Ciucă face referire la un proces intentat în 2018 de către Licu, dosar în care acesta a cerut judecătorilor să oblige Ministerul să ia act de faptul că renunță la titlul de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Român de Informații (Curtea Constituțională a stabilit, în 2016, că acest lucru nu este posibil).

Licu a pierdut procesul, în primă instanță, în septembrie 2019, la Curtea de Apel București, dar a depus recurs. În ianuarie 2020, dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, dar nu i-a fost alocat, încă, un prim termen.

Având în vedere întârzierile din activitatea secției, este foarte probabil ca recursul să înceapă de-abia în 2021, o sentință definitivă urmând a fi dată la sfârșitul acelui an. Așadar, de-abia atunci ar putea relua CNATDCU analiza tezei.

Constatarea plagiatului, prin 2022, nu ar conduce, însă, și la retragerea titlului: de anul trecut, există o lege prin care numai instanțele pot face acest lucru, pe baza constatărilor CNATDCU. Adică se va trece prin alte două instanțe, una fiind Înalta Curte, unde se dau prime termene în apel sau recurs de pe un an pe altul sau chiar la doi ani.

Licu împlinește vârsta de pensionare în timpul acestui mandat de procuror general adjunct, care îi expiră în ianuarie 2023. Tergiversarea recentă impusă de CNATDCU face ca o eventuală retragere a doctoratului să aibă loc după ianuarie 2023.

Licu a fost girat de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, și președintele Klaus Iohannis. Somați în mod repetat de societatea civilă să nu îl numească pe Licu procuror general adjunct din cauza problemelor de integritate, aceștia s-au prevalat de faptul că Licu nu are ”patalama” de plagiator, fiind acoperit de ”prezumția de nevinovăție”.

Un verdict al CNATDCU în timpul mandatului ar fi fost o puternică lovitură de imagine pentru cei doi și ar fi pus sub semnul întrebării legitimitatea lui Licu în funcție.

”Eu nu am de gând să fac rabat de la integritate. Deci: integritate, profesionalism – pe scurt, meritocrație și în acest domeniu”, declara Iohannis, în 2019, pentru TVR, în contextul acuzaților de plagiat la adresa procurorului Licu, conform celor de la G4Media.

Citește și:

Informații despre familia lui Raed Arafat! Cu ce se ocupă și unde locuiește

Senatul a decis! La ce vârstă poate ieși la pensie această categorie de angajați

Combinație liberală: Din stomatolog de comună, a fost ‘cocoțată’ șefă de spital!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare