sursa foto:  Getty Images

Mesajul șefei Comisiei Europene după ce generalul Petr Pavel preia conducere Cehiei: Experiența dumneavoastră va fi prețioasă

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis după victoria generalului Petr Pavel în alegerile prezidenţiale din Republica Cehă, că experiența acestuia va fi preţioasă pentru a menţine şi a întări unitatea Europei în susţinerea Ucrainei.

 

 

 

„Experienţa dv în materie de securitate, de apărare şi de relaţii externe va fi preţioasă pentru a menţine şi a întări unitatea Europei în susţinerea Ucrainei”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Petr Pavel, fost şef al Comitetului Militar al NATO şi susţinător al sprijinului militar pentru Ucraina, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din Republica Cehă cu 58,32% din voturi. Contracandidatul său Andrej Babis a obţinut 41,67% din voturi, potrivit rezultatelor după numărarea completă a buletinelor de vot.

Petr Pavel a promis că va fi un preşedinte independent, neinfluenţat de politica partidelor, că va continua să susţină ajutorul pentru Ucraina sfâşiată de război şi că va sprijini candidatura Kievului pentru a deveni membru al UE.

La rândul său, preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a subliniat că „războiul de agresiune rus împotriva Ucrainei arată mai mult ca niciodată importanţa coeziunii în cadrul UE şi NATO”.

Mesaje de felicitare au venit rapid din partea liderilor Slovaciei şi ţărilor baltice.

Chiar dacă rolul preşedintelui este unul mai mult onorific în Republica Cehă, şeful statului numeşte guvernul, îl alege pe guvernatorul Băncii Centrale şi pe judecătorii Curţii Constituţionale şi asigură Comandamentul Suprem al forţelor armate.

Petr Pavel este un erou al războiului din fosta Iugoslavie, în timpul căruia el a ajutat inclusiv la eliberarea unor soldaţi francezi. Ulterior el a devenit şef al Statului Major ceh şi a exercitat în perioada 2015-2018 funcţia de preşedinte al Comitetului Militar al NATO, fiind astfel cel mai înalt responsabil militar al Alianţei Nord-Atlantice.

Pavel va fi al patrulea preşedinte al Republicii Cehe după ce ea a devenit stat independent, în urma sciziunii paşnice cu Slovacia, în 1993, la patru ani după ce Cehoslovacia a abandonat regimul său comunist totalitar, ieşind de pe orbita Moscovei.

Predecesorii lui Petr Pavel au fost Vaclav Javel, un dramaturg disident anticomunist care a condus Republica Cehă din 1993 până în 2003, economistul Vaclav Klaus (2003-2013) şi Milos Zeman, al cărui mandat expiră în martie, transmite AGERPRES

Vezi și Generalul Petr Pavel preia conducerea Cehiei, după ce a câștigat alagerile prezidențiale

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare